Бивши и настоящи топ полицаи в едно от най-натоварените полицейски управления по Черноморието – РУП-Несебър, се събраха със съвременния му състав за 50-годишния юбилей. Трогателни спомени от създаването на управлението, както и от далечното минало на най-големия курорт у нас съпътстваха тържествената част от празника. На церемонията присъстваха както бивши кадри, изпълнени с умиление от годишнината, сред които първият инспектор Минчо Манолов, така и настоящи ръководни кадри. Празникът уважи и директорът на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов.

„Знаете, че в момента обстановката е сложна, че трябва да лишавате семействата си от вашето присъствие. Работата в Несебър никога не свършва, очертава се това да става целогодишно. Всички тези наши колеги, които преди 50 години са положили началото на полицейската структура, години наред са работили в един-единствен интерес – този на обществото. Тези хора са били и ще бъдат светъл пример как трябва да работи, какво трябва да чувства, какъв да бъде образът на българския полицай. Имате щастието и късмета да работите в изключително районно управление. С целия си този опит трябва да имате възможност да приложите уменията си на по-високи позиции“, каза старши комисар Калоянов.

Първият районен инспектор в полицейското управление Янчо Пехливанов пък даде трогателни съвети за функцията на полицая и предизвика искрени емоции за преживяванията отпреди 50 години.

Девет плакета по повод юбилея бяха връчени от старши комисар Калоян Калоянов. С пет от тях бяха отличени Началниците на Районно управление – Несебър през годините : Стоян Христозов, Манчо Манолов, Здравко Богданов, Васил Митев и Стайко Манев, с един – най-дългогодишния служител в управлението - Неделчо Жеков, който е с 38 годишен стаж във вътрешното ведомството, а останалите три бяха за кмета на Община Несебър Николай Димитров, председателя на Общински съвет-Несебър Румен Кулев, както и за изпълнителнияа директор на „Слънчев бряг” АД Златко Димитров.

В церемонията бе припомнена историята по възникването на крайморското управление, стартирала на трети юни 1966 година с назначението на първите служители в Районен участък – Слънчев бряг, обслужван от Околийското управление в Поморие. За пръв началник на новоучреденото поделение на МВР е назначен капитан Димо Дачев, сменен от подполковник Иван Желязков. Капитан Дачев отново се завръща на поста си, като оглавява Районен участък – Слънчев бряг до първи януари 1982-ра, когато е заменен от майор Стоян Христозов. Майор Христозов ръководи служителите на реда в крайморското управление до 1995 година, когато на празника на МВР – 5-ти юли е преназначен за Началник на Четвърто Районно управление – Бургас и след още две години – през 97-ма се пенсионира с общо 33 години стаж в системата на вътрешното ведомство.

Припомнено бе, че Районно управление - Слънчев бряг е пионер в България в оборудването на хотелски стаи със сигнално-охранителни инсталации против нежелано проникване. Отново в Районно управление - Слънчев бряг е оборудвана и първата дактилоскопна служба в България, като всеки оперативен работник разполагал със собствен куфар, заработила е първата автоматизирана цифрова дактилоскопна система, ползвана е първата видеокамера. През 1982 година е създаден и питомника за служебни кучета. В периода 1986 – 87 година със съдействието на Конния ескадрон към Столична дирекция е ползван и конен отряд, като с него са охранявани плажните ивици, къмпингите и масовите мероприятия. Начинанието е подкрепено от „Балкантурист”, но впоследствие конните патрули са заменени от екипи командировани служители на реда от зимните курорти, като на разменни начала през лятото охранявали Слънчев бряг, а през зимата – Боровец и Пампорово. През 1988-ма година е създадено общинско звено от служителите на реда, като финансирането е организирано, както и сега – от Община Несебър. В общинската структура се включили 90 човека, за които пример били постъпилите през 1966-та година служители в Районен участък – Слънчев бряг.

В церемонията по повод половин вековния юбилей от създаването на РУ – Несебър, освен настоящите и бивши служители на Районното управление, се включиха представители на местната власт и институции, както и подрастващите от Детско полицейско – управление. Искрено възхищение в децата пробудиха полицейските кучета, служителите от моторизирано звено „Сигма”, както и служителите от „Охранителна полиция”, които домакинстваха заедно с колегите си от „Криминална полиция” Денят на отворените врати в полицейското управление.

Честванията по повод 50 годишния юбилей ще продължат и след края на активния летен сезон – с експонирането на изложба с фотоси от живота на Районно управление – Несебър през годините, документален филм със спомени на полицейските служители и алманах, в който да се съчетаят историческите факти, постиженията на служителите на реда в дейността им по опазване на реда и спокойствието на територията на Община Несебър, както и преживяванията им от създаването на управлението през 1966 година до днес.