България е на второ място в Европа по тютюнопушене. Повече от нас пушат само гърците. Около 40% от населението ни пуши. По-тревожно е проучване на СЗО, което показва, че сред 15-годишните 30% от момичетата и 21% от момчетата пушат. В групата 13-18-годишни момичетата пушат повече, което е притеснително, защото очакваме от тях да станат майки. Така по-трудно забременяват, по-трудно износват и накрая раждат преждевременно.

Това съобщи д-р Маша Гаврилова от Сдружение "Без тютюнев дим" в Сутрешния блок на Bulgaria ON AIR. Според нея държавата не прави нищо по въпроса.

Д-р Гаврилова изрази недоволството си, че забраната за пушене в заведенията не се спазва, а контролът не е ефективен.

"Актовете падат в съда, тогава когато изобщо бъдат съставени", коментира д-р Гаврилова.
"Но не може гражданите да казват, че нарушенията стават след 23:00, а ти да отидеш на проверка в 12:00 ч. Министерството на здравеопазването не поставя този проблем на преден план, а превенцията е много важна. Ограничавайки този рисков фактор, ограничаваме инфарктите, инсултите и други заболявания", каза тя.

"Най-много това влияе на децата. Вредиш на околните, когато пушиш. Трябва да мислиш за тези около теб", призова д-р Гаврилова.