От утре - 31 май /вторник/, започва превантивното въздушно пръскане срещу комари, което ще бъде извършено с моторен делтапланер. То ще продължи и в следващите два дни - 01 и 02 юни /сряда и четвъртък/.

Местата, които ще бъдат третирани с препаратите против комари са обходният канал на Атанасовското езеро и крайбрежният район на езерото Вая в посока бургаските квартали Лозово, Долно и Горно Езерово, и Комлушка низина. Самото пръскане ще се извършва рано сутрин.

Превантивната обработка против комари ще продължи и през следващата седмица с наземно третиране с топъл аерозол на всички установени и нововъзникнали биотопи. То ще обхване парковете, площадките, жилищните комплекси и квартали на Бургас.

Препаратите, които ще бъдат използвани при въздушното и наземно пръскане са опасни само за насекомите и са напълно безвредни за хората, бозайниците и птиците.

Всички биотопни зони на комари в Бургаско са под постоянен контрол и превантивно третиране всеки месец още от началото на март. Рискът за страната ни от разпространение на вируса Зика остава минимален, заради ограничените връзки със засегнатите държави в Латинска Америка и страните от Карибския басейн. Въпреки това превантивното пръскане срещу ларвите на този и другите видове комари, ще продължи.

Със затоплянето на времето експертите предупреждават жителите също да вземат предпазни мерки, като по-дълги дрехи, пръскане с репеленти, мрежи на прозорците и най-вече да не оставят съдове с вода или течност да престояват на терасите или в гаражите, за да не се създават подходящи условия и нови биотопи на тигровия комар.