Така чаканият пролетен сафрид все още не се е появил. В други години най-силните му дни са именно в края на май. Сега се е появил съвсем за кратко и рибарите са хванали малки количества, съобщи „Труд“.

"Отдаваме го на студеното все още море. Много интересна година. Където се появи, беше едър, но пък малко количество. Все пак има надежда да се стопли морето и да дойдат пасажите", разкриха пред “Труд” опитни риболовци. В неделя те бяха наловили едва два килограма от мрежите на цял далян.

В момента кило пресен български сафрид върви по 8-10 лева, но се намира на рибните борси за кратко, и то рано сутрин. На пазара има гръцки улов, но всички търсят българския, особено през есента, защото вкусовите качества на нашия сафрид са най-добри, смятат рибарите.

"Делфини има страшно много наистина, а и всеки от тях изяжда по 20-30 килограма риба на ден. Но сафридът, ако дойде, би трябвало да е много и не могат да насмогнат да го изядат", разказаха морските вълци от Царево. Според тях в морето има студена граница, която не пуска сафрида към брега. На 1-2 метра дълбочина температурата на водата е 16 градуса, но в долните слоеве пада много, обясняват риболовците. Подобна била ситуацията и преди 3-4 г.