Едно от най-забавните, атрактивни и емоционални състезания в Поморие се състоя днес на многофункционалната спортна площадка до „Руски паметник“. Родители и деца на възраст от 6 месеца до 3 години се включиха в уникалния „Бебешки маратон“, организиран от Община Поморие. Проявата беше част от кампанията „Да раздвижим Поморие“ и целеше да „раздвижи“ възрастовата група и на най-малките.

Заместник-кметът Илия Джингов официално даде старт на надпреварата, а водещата и експерт „Спортни дейности“ в Община Поморие Аделина Чолева окуражи участниците, загатвайки за подаръците, които ги очакват: „Разбира се, че има първенци и награди, но преди всичко нека се забавляваме. Щом сме тук, всички сме победители!“.

Разпределени в четири възрастови групи, атлетите и техните родители се надпреварваха в 7 различни игри. Шареното състезателно трасе бързо привлече вниманието на десетки „маратонци с памперси“ и „мотористи с проходилки“. Подкрепяни от мама и татко, те се втурнаха да преодоляват цветните препятствия. Уменията им бяха оценявани от компетентно жури в състав: учителките от ЦДГ „Веселушко“ - Чапарова и Генчева и учителките от ОДЗ „Детелина“ - Тодорова и Златева.

Всички малчугани получиха подаръци, осигурени от Община Поморие, а победителите се окичиха и с медали.

Мероприятието се стремеше да припомни, че спортът е малка, но ключова част от цялостната социализация и изграждане на подрастващите като личности и че активните родители раждат и възпитават активни деца.

Макар да бе под формата на състезание, бебешкият маратон се превърна в голям семеен празник и изпълни спортната площадка с разтопяващи детски усмивки и ентусиазъм.