Аз съм човек арендатор. Всичко върша с моите деца. Сега се сее, пръска, наторява и моля съдът да ми даде възможност да си свърша работата. Това каза в 22 часа в събота кметът на Галиче Ценко Чоков в правото си на последна дума пред специализирания наказателен съд, пише в. 24часа. Чоков е обвинен за лидер на престъпна група за изнудване, побои, лихварство, закани, отвличания. Според прокуратурата членове на бандата са още седем души, сред които и малкият му син Мартин.

Пари съм давал, но никога не и срещу лихва, каза още Чоков. Той добави, че е давал пари на сина си и на „другите две деца”, като посочи приятелите на Мартин - братовчедите Иван Пламенов Тодораков- Пламата и Иван Йорданов Тодораков-Пора, които също са обвиняеми. Според прокуратурата те били първи помощници на Мартин в лихварската дейност и разпространението на дрога. Това пък ставало с покровителството на баща му.

Синът му Мартин пък попита в правото си на последна дума възможно ли е да е бил част от банда, действала от 2013 г., след като тогава е бил 15-годишен.

Съдът ще ви отговори с решението, което ще обяви, отвърна му съдия Мариета Райкова. След деветчасово заседание тя отказа да пусне на свобода Ценко Чоков и Мартин, защото срещу тях са се събрали достатъчно доказателства. По делото са разпитани близо 20 свидетели, повечето пред съдия.

В ареста остават още Димитър Каменов, братовчедите Тодоракови, арендатора Сашо Димитров.

Без мярка за неотклонение е общинският съветник от ДПС в Бяла Слатина Касъм Касъмов. Съдът счете, че не е налице обосновано предположение той да е участвал групата, че няма опасност да се укрие или да извърши престъпление. В хода на делото стана ясно, че шофьор на Касъмов твърдял, че видял печати в дома му.

Осмият от групата Васил Филиповски е под домашен арест, тъй като от данните по делото не могат да се съберат категорични доказателства за участието му в организираната престъпна група, реши съдът.

Определението може да се обжалва пред апелативния спец съд на 2 юни.