Тази година за първи път дъждът не се размина и Карнавалът на биоразнообразието се премести от открита сцена „Охлюва“ вътре в зала „Петя Дубарова“ на Морското казино. Това не попречи на участниците да се включат в дефилето и не помрачи празничното настроение на патетата, пчели, калинки и морски вълни и над 200 гости и участници.

92 деца на различна възраст от 3 до 11 години представиха своите костюми на растения и животни от Бургаските езера –земеродно рибарче, пеликани, лопатарка, речна рибарка, солнично раче, лястовица, тръстики. Имаше композиции на цели езерни екосистеми – Вая и лагуната Атанасовско езеро и даже на морски обитатели – две рециклирани медузи. Най-тематично подготвени и най-артистично дефилираха децата от ОДЗ №5 "Иглика“, които получиха голяма палатка за двора на детската градина, но все пак част от тях предния ден бяха посетили Пътеката на саблеклюна в Атанасовско езеро.

Тази година много актуални бяха патешките танци с рециклирани костюмии две групи (от ОДЗ №14 "Изгрев" и ОДЗ „Детелина“) забавляваха публиката с много настроение, танц на рибки и рибари и даже на земеродно рибарче изпълниха децата от ОДЗ „Райна Княгиня“, но най-впечатляващ беше артистичният и оригинален танц на вълните от ОДЗ „Веселушко“, които взеха и награда. Групова награда за общ тематичен костюм получиха патенцата, щъркела, родната лилия и тръстиката от ОДЗ „Изгрев“. Изключително атрактивни бяха и децата на ОДЗ „Брезичка“, които дефилираха също с оригинални рециклирани костюми.

Чудесно дефиле направиха учениците от начален курс на ОУ „Любен Каравелов“, СОУ „Св.Св. Кирил и Методий“ и ОУ „Васил Априлов“, които бяха подготвили костюми на водни лилии, роза, котка и др. и много рециклирани –пеперуди, мускетари, охлюв, орел, маргаритка, морков и даже заек с морков (едновременно). За най-ефектен костюм първа награда си поделиха Емил Кънчев и Янислав Янев от ОУ „Васил Априлов“, които бяха розов и къдроглав пеликан, а за най-добра авторска творба, комбинирана с рециклиран оригинален костюм наградата взе Симона Едрева от ОУ „Л.Каравелов“.

За първа година участваха толкова много ученици - 38, които с търпение изчакаха изпълненията на малките и демонстрираха уменията си да изработят сами костюм с малко помощ от мама или баба.

Жури с представители на РИОСВ Бургас, БФБ и доброволци от Природо-математическата гимназия имаше трудната задача да определи победителите, защото всички костюми бяха готвени с много старание и оригинални идеи.

Организаторите от Българска Фондация Биоразнообразие, Община Бургас и РИОСВ Бургас изказват своите благодарности към всички участници и техните преподаватели и ръководители за красивите и оригинални костюми и ще ги очакват отново през следващата година на „Охлюва“.

Карнавалът на биоразнообразието е посветен на 22 май – деня на биоразнообразието и се организира в рамките на проект „Солта на живота“, LIFE+.