Стотици бургазлии се стекоха в Археологическия музей, за да видят две от най-значимите съкровища, свързани с нашата история - Луковитското и Кубратовото. Организирането на двете експозиции от Регионалния исторически музей се осъществява със съдействието на Община Бургас.

Официалното представяне на двете експозиции стана в Нощта на музеите. На церемонията присъстваха директорът на РИМ - Бургас Милен Николов, зам.-кметът Йорданка Ананиева, зам.-областният управител Севдалина Турманова и народни представители.

Безспорно интересът на посетителите привлече най-силно изложбата "Споменът за Велика България: съкровището на кан Кубрат от Малая Перешчепина". Съкровището включва владетелски жезъл, ритон, посуда, коланни накрайници и др., които са част от 800-те предмета, намерени преди повече от сто години край украинското село. Общото му тегло при откриването е около 75 кг., от които 50 кг. са сребърните, а 25 кг. златните предмети. Днес то е показано в залите на Ермитажа поради изключителната си историческа стойност. В Бургас гостува единственото в България копие на златни предмети от най-голямото българско съкровище, намерено през 1912 г.

Луковитското съкровище също впечатлява с изящество. То е датирано към втората част на 4-ти век пр. Христа. Богатството е принадлежало на тракийски аристократ. Предметите са изработени от сребро, като някои от тях са позлатени.

Двете експозиции ще останат в Археологическия музей до 30 септември. В Нощта на музеите посетителите на изложбените зали имаха възможността да чуят изпълненията на Духовия оркестър на Бургас.

Гостуването на подобни богати експозиции стана традиция в Бургас. В предишните години жителите и гостите на морския град имаха възможността да видят Панагюрското, Рогозенското и Вълчитрънското съкровище.