Бургаският апелативен съд остави без уважение жалбата на Бойко Борецов, който заедно с братовчед си Христо, нападна инкасо автомобил в Средец, срещу наложената от окръжните магистрати мярка за неотклонение “задържане под стража“.

Според въззивния съд жалбата му е неоснователна. Съдебният състав изцяло споделя изводите на първата инстанция. „Събрани са доказателства за авторство на деянието, аргументиран е изводът за реална опасност от укриване и извършване на друго престъпление. Самото престъпление е включва предварителна подготовка, насилствени действия, употреба на оръжие. Тежестта на наказанието също обуславя мотив за укриване, смятат апелативните съдии. Необходимостта Борецов да остане под стража не отпада от факта, че е с чисто съдебно минало и трудова ангажираност. Здравословното му състояние свързано с повишаване на кръвното налягане и припадане е често срещано в условията на арест и може да бъде овладяно с медикаменти на място.“, мотивират се магистратите.

Бойко Борецов обясни пред съда, че не се чувства добре в ареста и помоли за мярка за неотклонение “домашен арест“.

Бойко Борецов е обвинен в това, че на че на 08 февруари 2016 г., около 09,00ч., в Средец, област Бургас, действайки като съизвършител в съучастие с братовчед си, който почина при нападението, направил опит да отнеме чужди движими вещи – сумата от 125 000лв., собственост на НОИ. За целта Борецов е употребил сила, бил е въоръжен с пистолет. „Грабежът е в особено големи размери, като опитът е останал недовършен, поради независещи от дееца причини – престъпление по чл.199, ал.2, т.3, вр. с чл.198, ал.1, вр. с чл. 20, ал.2, вр. с чл.18, ал.1 от НК. За престъплението се предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 15 г. до 20 г., доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, като Съдът може да постанови и конфискация на цялото или част от имуществото на обвиняемия“, е решението на магистратите.

Определението на съдебния състав е окончателно.