"Имам нужда от работници, с които бързо да отремонтираме всичко ... Аз трябва да работя!" - това са думи на големия бургаски художник Георги Баев. Изрича ги пред брат си и няколко приятели, минути след подпалването на творческото му ателие през 1983 година.


Повече от 35 непознати за публиката скици, съхранени при пожара в ателието на бургаския художник, ще бъдат показани в изложбата "Непознатият Баев". Експозицията ще бъде подредена в галерията-музей, намираща се на бул. "Демокрация" 6. Тя ще бъде открита за посещение от 18.00 часа на 21 май /събота/, когато Бургас отбелязва "Нощта на музеите и галериите".


Леко пострадалите при пожара портретни скици са любезно предоставени от сина на художника - Иво Баев.Вечерта ще продължи с докоменталния филм "Ателието" от 21.00 часа. Прожекцията ще бъде излъчена на открито, в двора на галерията . Програмата продължава с неформалната среща "Спомени с аверите" , когато в компанията на известните художници Живко Иванов, Кольо Кехайов , Митко Иванов и други, ще бъдат споделени истории от лични срещи с големия творец.

В "Нощта на музеите и галериите" Община Бургас дава възможност на бургазлии и гостите на града да се докоснат до изкуството на един от знаковите български художници - Георги Баев, познат с прякора си Джурлата. 6-часовият маратон започва в 18.00 часа и ще продължи до 24.00 часа. Вратите са широко отворени, входът е свободен.