Тържествена церемония в СОУ „Иван Вазов” Поморие беляза началото на пилотния за училището и града проект „Детско полицейско управление”. В редиците на новата „институция” бяха приети 78 третокласници - доброволци. Малчуганите ентусиазирано положиха клетва, обещавайки си „да уважават и защитават хората, да не отминават зов за помощ, да вярват в себе си и никога да не се предават”.

Директорът на СОУ „Иван Вазов” Иван Тенекеджиев и началникът на РУ – Поморие Георги Куцаров официално подписаха споразумение за сътрудничество в присъствието на: кмета на община Поморие Иван Алексиев, заместник-кметовете Янчо Илиев и Илия Джингов, председателя на Общински съвет Адам Адамов, директора на дирекция Желязко Страволемов, председателя на БЧК – Поморие Валентина Ганева, началника на РСПБЗН – Поморие Христо Зотев.

Програмата е за срок от 2 години и същинската работа на малчуганите ще започне с началото на новата учебна година, като веднъж седмично ще се провежда „Час на полицая“. Първите обучения преминаха още днес, с помощта на присъстващите представители на Районно управление – Поморие: началник „Криминална полиция” Петьо Богданов и полицейските инспектори Георги Камов, Георги Димитров и Добромир Стефанов.

Малките доброволци ще изучават правилата за движение по пътищата, ще участват в акции на пожарникари и спасители, ще получат още и знания за оказване на първа помощ и умения за събиране на веществени доказателства. Основната цел на проекта е под формата на игри и забавления учениците да бъдат теоретично и практически подготвени за справяне в трудни ситуации и за опазване на своя живот и този на и на приятелите си. За постигането на тези цели ще спомогне работата с експерти от „Охранителна”, „Пътна” и „Криминална полиция”, психолози от МВР, специалисти от БЧК и духовни лица.

„Това е една прекрасна идея, която се надявам занапред да развием устойчиво. Ако през следващите 2 години покажем добри резултати, то това ще ни даде възможност да продължим поне още толкова, изграждайки в децата на Поморие редица полезни умения и навици”, коментира кметът Иван Алексиев новата учебна инициатива.