Биропровод беше изграден в белгийския град Брюж. Градът е наричан Венеция на Севера и е в списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО от 2000 г.

По биропровода тече до 4 тона пиво в час. Необичайното съоръжение е построено, тъй като в стария център на Брюж няма място за бутилираща фабрика. Така единствената останала пивоварна в района се принудила да прекарва бирата под земята до мястото, където я бутилират. Това показа Нова тв.

Биропроводът е изграден от висококачествена пластмаса. На места е прокаран паралелно с водопровода в града.

Тръбите ще минават под земята и ще доставят пивото до инсталации за бутилиране, които се намират в друга част на града. Подобен проект досега не е осъществяван в Белгия.

Подземната канализация ще бъде с дължина 3 километра и трябва да мине под съществуващата канализационна система на града. Ежегодно около 4 милиона литра бира ще бъдат пренасяни по биропровода от основната сграда на пивоварната De Halve Maan, която се намира в историческия център на Брюж до индустриалната зона. Там вече пивото ще бъде бутилирано и складирано, в готовност да бъде транспортирано за пазара.

Решението за инвестицията е било продиктувано не от стремеж за оптимизиране на разходи, а от екологични съображения. В момента камиони на De Halve Maan правят около 500 курса годишно по улиците в стария град, за да бъдат натоварени с бира и да я доставят до бутилиращия цех.

Идеята е с биропровода трафикът на тежкотоварните камиони да намалее с 85% в града.