С близо тон отпадъци от днес е по-чисто морето край Бургас. Заслугата е на водолазите от клуб „Приятели на морето“, които използваха почивния ден, за да почистят дъното на остров Света Анастасия. 13 от приятелите на морето повече от 2 часа се гмуркаха край острова и вадиха отпадъците на повърхността. Екоакцията се провежда за втора поредна година със съдействието на управата на Света Анастасия. Инициативата бе подкрепена от директора на РИОСВ-Бургас инж. Тонка Атанасова, която лично наблюдава случващото се от брега.

„Проблемът с морските отпадъци е огромен, тъй като за разлика от тези на сушата, никой няма ангажимент да ги чисти. Това не спира недобросъвестните да замърсяват. Няма орган, който да ги глоби и замърсяването е абсолютно безконтролно. От известно време се опитваме да правим нещо в посока подобряване на морската среда и периодично организираме почиствания в областта.“ обясни идеята за пролетното почистване Стефан Цинцарски от „Приятели на морето“.
Водолазите не пропуснаха да подкрепят DMS кампанията в подкрепа на болната от детска церебрална парализа Натали и призоваха всички да изпратят своя SMS на 17 777 с текст DMS NATALI.