Младежкият противопожарен отряд към училище „Христо Ботев” в кв. Долно Езерово за поредна година спечели районното състезание между бургаските противопожарни отряди, в което се включиха десет отбора от различни училища в крайморския град. На второ място се класираха учениците от основно училище „Найден Геров”, а на трето – младежкия противопожарен отряд от училище „Христо Ботев” в кв. Ветрен с треньор Цветолюб Стоицев.

Младите огнеборци (на възраст между 12 и 16 години) се състезаваха в дисциплините: “Бойно разгръщане на състезателна пътека” и “400 m щафетно бягане с препятствия”. Отборите им бяха съставени от 9 души и една резерва или общо от 10 състезатели, като резервния състезател бе един и същ за двете дисциплини.

В дисциплината „Бойно разгръщане” особени овации предизвика точността на състезателите, които чрез шланга за време трябваше да напълнят водосъдържател до определено ниво, сигнализирано със звукова и светлинна сигнализация, а после да покажат умения при завързването на възлите: „кръстосана примка”, „рифов възел”, „двойно единично премятане” и „дърводелски възел”.

Във втората дисциплина „Щафетно бягане” - дължината на пистата е 400 m., като е разделена на 9 участъка. В първия от тях се поставя двуметрова стена, разположена перпендикулярно на пистата, до която има струйник без вентил. Втората отсечка е чисто бегова, като е без препятствия, следвана от отсечка с двойно навит шланг с шлангов носач. Четвъртият участък е чисто бегови, следван от отсечка с препятствие (бариера) на височина 80 см. Шестият и седмият участъци също са с препятствия, осмият – чисто бегови, а деветият – с два двойно навити шланга без шлангови носачи.

Участниците в Районното състезание на младежките противопожарни отряди бяха поздравени от организаторите на проявата - главен инспектор Николай Николаев - Началник на Първа Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас и главен инспектор Деян Стоянов - Началник на Втора Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Бургас. Главен съдия на спортната проява бе Началник на Районната служба „Пожарна безопасност и защита на населението” – Айтос - главен инспектор Мариян Маринов.

Победителите от Районното състезание за училища от Бургаска община ще премерят сили на Областното състезание на младежките противопожарни отряди, планирано да се проведе на 27 май в Приморско. В него участие ще вземат отборите, класирали се на първо място в районите състезание на общините от Бургаски регион.