Кампанията "Книги за смет" се завръща в град Бургас за трета поредна година. Инициативата, обединяваща отговорното мислене към околната среда и четенето, ще се осъществи на 14 май пред Пантеона между 10.00 и 13.00 часа.

През миналата година в Бургас беше поставен рекорд за най-много събрани и рециклирани пластмасови отпадъци в рамките на кампанията.

За да участвате в "Книги за смет" е нужно да съберете и предадете 1 килограм пластмасови отпадъци. В замяна ще получите талон за безплатна книга от щанда с предварително подбрани заглавия в деня на събитието. Всеки, предал 2 или повече от 2 килограма, ще получи и втори талон. Това е максималният брой книги, които един участник ще може да вземе, независимо от обема на предадените отпадъци.

Какъв тип отпадъци може да донесете за рециклиране: пластмасови бутилки от вода, безалкохолни, олио или бира, кофички от кисело мляко и пластмасови бутилки от прясно мляко, туби и шишета от козметика и санитарни продукти, пластмасови чаши и тарелки /почистени от остатъците от храна/, палета и каси, найлонови торбички, стреч фолио или опаковъчно фолио, пластмасови играчки и други пластмасови изделия. Те трябва да са изпразнени от съдържание и смачкани, за да заемат по-малко място.

Няма да се приемат блистери от лекарства, туби от масла и други вредни вещества, домакински електроуреди, авточасти и др., както и отпадъци, които не са пластмасови.

Най-търсените книги през тази година са "Тайната градина" и "Макс и Мориц", специално издадени за кампанията от организаторите издателство Smart Books и фондация "Credo Bonum", с помощта на партньорите им от Българо-американска кредитна банка, Екопак България и общините Бургас, Велико Търново, Кюстендил и Варна.