Постъпката на ученика от Професионалната гимназия по електотехника и електроника „К. Фотинов“ в Бургас Йоан Тодоров, който даде всичките си 15 лева на бездомник, намери отзвук. Той е предложен за награда от Сдружението на сираците, които внесоха в Общинския съвет писмо, с което настояват Йоан да бъде отличен.

„Възхищавам се от добрата постъпка на ученика Йоан Тодоров и се радвам много, че е помогнал на бездомен човек, който очевидно е бил в тежко здравословно състояние. В днешно време всички ние трябва да толерираме подобни постъпки, особено на такива млади хора, които допринасят за добротворчеството в страната. През последните години сме свидетели на силна агресия сред деца в училище. Йоан е израснал само с баща, поради раздяла на родителите му. Като председател на Ноционалното сдружение на сираците в България и преди всичко като човек, познаващ добре проблемите на хора в неравностойно социално положение, съм възхитен от добрата постъпка на Йоан Тодоров. Те достойна за уважение. Моля да приемете предложението ми да бъде удостоен с почетна награда ученикът Йоан Тодоров от Професионалната гиназия по електротехника и електроника „Константин фотинов“. Изразявам готовност да го удостоим с грамота за доблестен гражданин“, се казва в писмото от Слави Михайлов, председател на УС на НССБ.

17-годишният Йоан срещнал на 27-ми април бездомник, който бил с разбита уста и прогизнали дрехи. Момчето съжалило клошаря и му дал всичките си джобни пари, след което се прибрал вкъщи и потърсил дрехи, които да му занесе.