От днес мощите на Св. Георги Победоносец ще носят надежда за изцеление и сбъдване на най-съкровените желания на бургазлии и всички вярващи. Светинята бе пренесена от площада пред Общината до храм "Св. Богородица", където ще остане за постоянно, лично от Сливенския митрополит Иоаникий и представители на местното духовенство. В литийното шествие се включиха кметът Димитър Николов, областният управител Вълчо Чолаков, народни представители, общински съветници и стотици граждани. В момента пред в храма „Св. Богородица” се извиват дълги опашки от вярващи, желаещи да целунат ковчежето, съхраняващо златната десница, в която са вплетени частици от нетленните останки на светеца.

„Всички православни християни, когато има проблеми, затруднения, трябва да дойдат в храм. „Св. Богородица” в Бургас и смирено, и с вяра да възнасят своите молитви към великия чудотворец и победоносец. Нека тези молитви бъдат чути и приети от него и удовлетворени, нека, тези, които се молят, имат радост и получат здраве”, каза дядо Иоаникий.

Той благодари на всички, помогнали мощите на Св. Георги да бъдат изложение в Бургас.

„Няколко пъти съм бил в манастира Ксенофонт в Света гора. Точно преди 40 години се поклоних пред мощите, но не знаех, че Господ ще ни удостои с тази голяма светиня. Благодаря на всички, които се включиха в днешния празник. Вярвам, че молитвите Ви ще бъдат чути от Св. Георги Победоносец”, каза още сливенският митрополит преди да целуне реликвария с мощите.

Предоставянето на светинята стана по инициатива на кмета Димитър Николов, със съдействието на Балканското атонско дружество и "Лукойл".

„Днешният празник за град Бургас е по-специален, защото отсега, освен нашия патрон Св. Николай Чудотворец, и Св. Георги Победоносец ще закриля Бургас. В православието съществува вярването, че тези мощи целят и носят лечебна сила. Аз продължавам да вярвам, че добрите и успешни дни за града предстоят”, каза кметът Димитър Николов. Той честити празника на всички 20 000 граждани на община Бургас, които днес празнуват имен ден.

Пред мощите в храм „Св. Богородица” се поклониха областният управител Вълчо Чолаков, общинските съветници от Реформаторския блок Тошко Иванов и д-р Георги Митев, който днес е именник, Живко Табаков, техни колеги и депутати.

Още снимки можете да видите ТУК.