„Няма бежанци в България. В момента, в който тези индивиди преминат незаконно българската граница, автоматично се превръщат в престъпници. Те не са мигранти. Не споменавайте тази дума, не ги легитимирайте. Вече има информации, че Ислямската държава е пуснала последната партида да правят атентати по плажовете на Европа. Какво може да се случи у нас - видиш циганин да продава царевица на плажа и изведнъж... всичко изригва. Трябва да ги забранят. И бурките трябва да забранят, всичко” – Това обяви пред „Burgasinfo” директорът на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Изявлението на проф. Димитров идва след огласяването на данни от италианското разузнаване, според които терористи от “Ислямска държава” планират атентати по плажове в Европа това лято, като ще се дегизират като продавачи на сладолед или на сувенири. При атаките щели да стрелят с автомати по претъпканите плажове, да взривяват шахидски колани и бомби, скрити под шезлонги по плажовете в Испания.

Проф. Димитров не отстъпи от позицията си в подкрепа на гражданските патрули, които задържат чужденци, нелегално преминали през границата на страната ни.

„Момчетата, граничарите и войниците ловят престъпници, а не мигранти”, каза той. Но уточни, че действията на доброволческите отряди трябва да бъдат регламентирани от институциите. „Те трябва да работят в сътрудничество, така както е в САЩ. Малко хора знаят, че Щатите охраняват 3 000 километровата граница с Мексико с хиляди въоръжени рейнджъри и им помага местното население с колите и оръжието си, което също формира такива отряди с колите и оръжието си. Това са добри американски граждани, патриоти”, посочи проф. Димитров.

Той бе в Бургас по покана на екскурзоводите в региона и представи най-атрактивните културно-исторически дестинации у нас.