Кампанията за сигурността на децата в интернет - "Кой стои срещу мен в мрежата", продължава в още три бургаски училища. Това са ОУ "Найден Геров", СОУ "Петко Росен" и СОУ "Константин Петканов", и трите в ж.к. "Меден рудник".

Тя ще обхване най-уязвимата според интернет експертите група - тази на учениците от 5 и 6 клас. Идеята е топ експерти по интернет престъпления да влязат във всички бургаски училища и да обяснят с конкретни примери от практиката си случаи на жертви на агресия или трафик на хора в интернет, както и на набези на педофили. Основната цел на кибер специалистите ще бъде да информират децата откъде могат да потърсят помощ при такива ситуации.

Кампанията стартира в началото на учебната година през септември в ОУ "Братя Миладинови". Тогава учениците се запознаха с обичайните схеми, по които действат педофилите, преминаването през няколко фалшиви профили в социалните мрежи и изнудването чрез снимки или видео от профила на детето.

На 08 март в трите учебни заведения ще се проведат по два учебни часа - "Кой е срещу мен в мрежата - Сигурност" и "Кой е срещу мен в мрежата - Дигитално АЗ".

Вторият ден /09.03/ е предвиден за общо обучение на учениците от трите училища, което ще бъде в спортна зала "Никола Станчев" от 14.00 часа. Там децата ще се запознаят с - "Когато агресията излезе от мрежата - демонстрации на СОБТ" и "Как да се справим с проблеми? Създаване на екип".

В кампанията за безопасността в интернет в Бургас ще се включи журналистът от БНТ Надя Обретенова, която е в основен организатор на инициативата, а лектори ще бъдат Явор Колев - директор на Отдел по киберпрестъпления към ГД БОП, Доброслав Димитров - създател на компютърната игра "Империя онлайн" и Георги Деведжиев - основател на една от най-успешните платформи за интерактивни дейности с деца.

Кампанията "Кой стои срещу мен в мрежата" е съвместна инициатива на Община Бургас и Местната комисия за борба с противообществените прояви, медийна група RN, ОД на МВР Бургас и сектор "Компютърни престъпления, интелектуална собственост и хазарт" в ГД БОП.

Инициативата ще продължи и в останалите бургаски учебни заведения, където топ експертите по киберпрестъпления ще разясняват на учениците какво да направят, когато не знаят кой стои срещу тях в мрежата, към кого да се обърнат, ако станат обект на агресия или неприлични предложения и ще дават практически съвети как да се предпазят.

Всеки, който иска да се запознае по-подробно с инициативата може да посети нейната Фейсбук страница:www.facebook.com/pazi.me.