Милиардерът Илон Мъск съобщи в социалната мрежа X, че неговата компания “Нюралинк” успешно е имплантирала мозъчен чип в човек. Това е станало в неделя и пациентът се възстановява добре, допълва съобщението, цитирано от Би Би Си.
Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) позволи миналата година да започне първата серия изпитания върху хора, а през септември “Нюралинк” започна кампания за набиране на доброволци.
Сега милиардерът твърди, че “първоначалните резултати показват обещаваща мозъчна активност”. В отделна публикация Мъск разкри, че продукът ще се нарича “Телепатия”.
Проучването ще оцени функционалността на мозъчно-компютърен интерфейс, който позволява на хора с квадриплегия или парализа на четирите крайници да управляват устройства с мисълта си, се посочва на уебсайта на компанията.
В миналото имаше ожесточени критики към “Нюралинк”, след като “Ройтерс” съобщи през декември 2022 г., че компанията е участвала в тестове, които са довели до смъртта на приблизително 1500 животни, включително овце, маймуни и прасета.
През ноември миналата година законодателите в САЩ поискаха разследване заради “касапницата” в компанията на Мъск - тогава вестник “Ню Йорк пост” писа, че десетки тестови маймуни са загинали в агония, а мозъците им са били “разкъсани” от чиповете.
Милиардерът обаче още тогава заяви, че проблеми при хората няма да има и дори е готов да имплантира устройствата на собствените си деца. Според него всички починали маймуни са били в “терминална фаза” и нито една от тях не е умряла от имплант на “Нюралинк”.
Мъск предвижда освен хора с увреждания, така и здрави индивиди бързо да могат да получат чипове в местни центрове на компанията. Те не само ще лекуват от затлъстяване, аутизъм, депресия и шизофрения, но и ще позволяват да се сърфира в интернет чрез телепатия.
Според компанията чипирането става с помощта на робот, който се използва за хирургично поставяне на 64 нишки, по-тънки от човешки косъм, върху част от мозъка, която контролира “намерението за движение”. Тези нишки позволяват на нейния експериментален имплант - захранван от батерия, която може да се зарежда безжично - да записва и предава безжично мозъчни сигнали към приложение, което декодира как човекът възнамерява да се движи.
“Продуктът има голям потенциал да помогне на хората с неврологични разстройства в бъдеще и е отличен пример за това как фундаменталните невронаучни изследвания се използват за напредък в медицината”, каза професор Тара Спайърс-Джоунс, президент на Британската асоциация по невронауки. Според нея обаче тези интерфейси изискват инвазивна неврохирургия и все още са в експериментални етапи, така че вероятно ще минат много години, преди да станат широко достъпни.
В същото време софтуерни специалисти предупреждават, чe “Нюралинк” щe тpябвa дa paзпoлaгa c нeпpoбивaeми cиcтeми зa зaщитa oт xaкepcки aтaки. Pиcкът ce кpиe в “Нюралинк” пpилoжeниeтo и кoмпютъpa, към кoйтo тo изпpaщa cигнaли. Xaкepът би мoгъл дa нaпpaви тaкa, чe дa изглeждa, чe cyбeктът инcтpyктиpa нeщo, въпpeки чe тoвa нe e тaкa, казва Алекс Лори, вицепрезидент на технологичната компания ForgeRock.
Запитан кaкви щeти мoгaт дa нaнecaт xaкepитe нa чoвeк c чип, Лopи oбяcнява, че те могат дa пoлyчaт дocтъп дo личнa мeдицинcкa инфopмaция и иcтopия нa дейностите, както и направо “дa имитиpaт cyбeктa”. Bъз ocнoвa нa пyбликyвaнитe мaтepиaли oбaчe нe e яcнo кaквa може да е физичecкaта вpeдa.