Бургас стана част от мирните протести на арменската общност в цялата страна. Причина за тях е случващото се с мирното арменско население в Нагорни Карабах. Днес следобед пред църквата „Сурп Хач” ( в превод „Свети Кръст”) се събраха десетки семейства – както арменци, така и техни приятели. Те издигнаха плакати с призиви: „Спрете „етническата чистка” в Арцах”, и „Незабавна подкрепа за Арцах”!

Мадлен Мутафян прочете специална декларация с призив към ЕС. Тя обяви още, че в църквата „Сурп хач” се събират дарения за 30 000 сираци от Нагорни Карабах, за да им се осигурят храна и лекарства.

Сред дошлите да подкрепят арменската общност бе и Димитър Николов.

„Бургас е създаден от бежанци. И разбира се сърцата на бургазлии са винаги отворени към съпричастност и хуманитарност и няма нужда да гадаем дали ние ще бъдем гостоприемни, ако има нужда от съдействие на семейства, на деца”, заяви Николов.

„Събра ни това, че сме свидетели на едно престъпление срещу човечността, което сега се извършва от страна на Азербайджан. Бургаската общественост е съпричастна с арменците, защото това, което се случва там, можем да окачествим като един античовешки акт. Скоро в Нагорни Карабах няма да остане нито един жив арменец”, каза журналистът Кеворк Дадурян, един от организаторите на днешния протест.

Какво още каза колегата Кеворк Дадурян и какво се казва в декларацията вижте във видеата: