„Отново се стичаме от всички краища на родината в сърцето на Странджа, за да отдадем почит към паметта на тракийските и македонските българи, които на Илинден, Преображение и Кръстовден преди 120 години масово се опълчиха срещу османския поробител. В дните преди въстанието тук - на Петрова нива, си дадоха среща най-светлите радетели на българското революционно движение в Одринско. Съзнатата саможертва бе изборът на достойните, които поеха към своето безсмъртие, водени от един идеал - да живем като един народ, в общо свбодно и независимо Отечество.“. С тези думи президентът Румен Радев се обърна към присъстващите на възпоменателния събор на Петрова нива в община Малко Търново тази вечер. Той е патрон на честванията, чийто домакин е кметът на странджанската община Илиян Янчев.

„Потомците на въстаниците, които днес изпълват Петрова нива, сте най-правдвивата мяра за родолюбие и гарант срещу всеки опит за подмяна на нашата история. Вярвам, че увството за свобода, справедливост и достойнство, което носеха преображенци през 1903 година, и днес живеят във всички истински българи. Защото съхранената ни историческа поамет е темелът, върху който нашият народ гради своето достойно бъдеще. И почитта пред всички загинали за свободата е знак за всички онези, които при всяка смяна на политическото статукво бързат да пренапишат личната си биография или гледат на нашата история през призмата на чужд прочит.

Историческият ни календар събира изстраданата родова памет на не едно поколение. За което свободна България остана завинаги несбъднат блян. И ние сме длъжни именно към тези наши предци, които едва ли има летопис, който да изброи, които оставиха костите си по зандани и с кръвта си платиха българската свобода и независимост. Затова и наш дълг е да пазим не само чисто името им, но и да не остъпваме от техните завети. Всяка подмяна, всяко манипулиране на историческите факти или опит за пекрояване на нашите празници с традиции, неизменно ни води към безпътица. Затова дълг на нашето поколение към българската държавност е също толкова свещен и неотменим, както дългът към българската държавност на всички, отдали живота си за нейната свобода. Вечна памет на героите от Илинденско-Преображенското въстание.“, каза още президентът.