Реакциите след избора на Борислав Сарафов за и.ф. главен прокурор пораждат съмнения, че партиите, представени в парламента, търсят да назначат свой човек на поста. Това коментира президентът Румен Радев.

"Що се отнася до Сарафов, трябва да съдим за него по действията му спрямо имунитетите и делата на трупчета срещу представители на властта. Той трябва много бързо и ясно да се позиционира - дали ще помага на определени политически фигури да се доизперат взаимно, или ще застане на позиция, която да позволи бързо връщане на справедливостта", каза държавният глава.

Той призова за всевъзможен граждански контрол върху работата на изпълняващият функциите главен прокурор.

"Ние като общество трябва изключително внимателно да следим и да упражняваме всевъзможен контрол върху фигурата, изпълняваща длъжността "главен прокурор". Защото неговата кандидатура не преминава през нормалната процедура по назначаване, не преминава през тези задълбочените обсъждания за професионални и морални качества, не преминава и назначаването му през указ на президента. В същото време той се ползва с всички правомощия на главния прокурор и може при сегашната конюктура да остане за неопределено време на поста.", каза президентът.

Радев обясни и защо не е изчакал решението на Конституционния съд преди да издаде указа за освобождаването на Иван Гешев от поста.

"Във време на политически катаклизми да се придържаме стриктно към Конституцията и законите. Аз това и направих. Вие колко предлагате да чакаме - месец, година? Сезирането на КС все още не е допуснато до разглеждане, не е ясно кога ще бъде допуснато, няма и срок. Има аналогично решение по отношение изтеклия мандат на Инспектората към ВСС. Там решението е много ясно - изтеклият мандат не ограничава правомощията", заяви държавният глава.

източник и кадър БНТ