По инициатива на Студентски съвет при Университет „Проф. д-р А. Златаров”-Бургас с празнични инициативи бе отбелязана 138-та годишнина от рождението на патрона на Университета. Проф. Асен Златаров ( 16.02. 1885 – 22. 12. 1936) – преподавател, учен, писател и общественик, е един от първите висшисти химици на Нова България, дипломиран в Женевския университет.

Сутринта започна с откриването на изложба с фотоси и архивни документи, свързани с живота и дейността на проф. Златаров в пинакотеката на Факултета по обществени науки. Последва литературно четене на откъси от произведения и мемоари на патрона на Университета от студенти-филолози. Празничното отбелязване на годишнината завърши с поднасянето на венци и цветя пред паметника на Асен Златаров в двора на висшето учебно заведение. На честването присъстваха множество студенти, преподаватели и граждани.

Макар не кръгла, годишнината на патрона на ВУЗ-а тази година се отбелязва с особена тържественост, защото през 2023 г. Университет „Проф. д-р Асен Златаров” чества 60-годишнината от своето създаване.