Размяната на двете новородени бебета в АГ-болница е станала в неонатологичното отделение при грешното им поставяне в кошчета при първото им даване на майките. Белята е станала за една минутa, но делото за връщането на децата при биологичните им родители може да се точи в съда през цялата на 2023 година, прогнозираха юристи пред “Труд news”.

Днес шефът на родилния дом д-р Румен Велев потвърди информацията на “Труд news”, че при самото раждане на ръцете и на майките, и на бебетата са били поставени правилните гривни. Обяснението за грешката бе, че номерата на гривните са били съвсем близки и децата са разменени в самите кошчета преди първото кърмене.

“Абсолютно ясно е кое бебе на кое семейство е. Въпрос на юридическа процедура е как ще бъдат върнати бебета при биологичните им майки. Искам този казус да бъде разрешен възможно най-добре и за двете семейства”, каза д-р Велев. Той не коментира последвалото оформяне на актовете за раждане с имената на децата, дадени от майките им, записани на грешен номер на детето, нито защо гривните не са били гледани при изписването, а каза само: “низ от нелепи случайности и грешка на един човек, който в началото е объркал нещата”. За да няма подобни размени за в бъдеще, д-р Велев ще настоява да се премине към използване на гривни с баркод. Обяснението на негови колеги е, че грешката е заради стреса и натоварването, тъй като в “Шейново” се раждат по 3000 бебета на година.

Адвокати, специалисти по медицинско право, призоваха днес за спешна промяна на Семейния кодекс, която да позволява при подобни случаи размяната на новородените да става със съдебни дела за дни, а не за месеци и години. “В момента тези производства се гледат като някаква делба на имот. Подобни казуси трябва да се решават светкавично”, каза адвокатът по семейно право Пламен Борисов. Той призова социалните служби в лицето на “Закрила на детето” да изведат двете деца от семействата, в които се намират в момента. “Ако искаме да поправим грешката, не трябва тези деца да изграждат лични връзки с родителите. С всяка измината минута животът на тези деца се променя и се изгражда по начин, който трудно може да бъде поправен”, поясни юристът.