България ще продължи програмата за настаняването на украинските бежанци, като те отново ще бъдат преместени в държавни бази. Това заяви вътрешният министър Иван Демерджиев на брифинг в Министерския съвет.

"Предвидили сме необходимите места и възможности за това. Ще се даде 15-дневен срок до средата на месеца хората, които са настанени в хотели, да бъдат преместени в подходящи бази. Само България и още две държави - Кипър и Ирландия дават такава закрила за неограничен период. От друга страна искаме да сме сигурни, че в зимните условия, които предстоят, тези граждани ще бъдат настанени в подходящи места и няма да се налага преместването им в тежки климатични условия", каза министърът.

Министърът на туризма Илин Димитров заяви, че финансовите средства, които България отделя, са сериозни дори на фона на останалите държави членки в ЕС. Дотук са изплатени близо 523 млн. лв., като 200 млн. от тях са за сметка на бюджета и около 300 млн. - по европейски програми и фондове, обясни той.

"Важно е да знаем, че сме наясно с възможностите си. Не оставяме никого на улицата, нуждаещите се от закрила ще бъдат настанени в държавни бази и грижата за тях ще продължи. Искам да благодаря на хотелиерите, които отвориха хотелите си още при първата вълна", каза Димитров.

Димитров увери, че всички средства на хотелиерите ще бъдат изплатени, като до края на тази седмица ще бъдат входирани всички безспорни плащания, които държавата е начислила. В рамките на 15 дни хотелиерите ще могат да подадат жалби, като всяка една от тях ще бъде разгледана.

Източник и кадър БНТ