След успеха на първото издание на националния конкурс с международно участие „Стоян Попов“, в който взеха участие 46 млади оперни изпълнители от 8 държавни, предстои нов мащабен проект на Бургаската опера – официалното честване на 80-годишнината на именития български композитор и музикален педагог проф. Александър Текелиев. На 27 октомври, четвъртък, от 19 часа на сцената на Държавна опера – Бургас ще бъде концертът в негова чест. Под диригентската палка на изтъкнатия български диригент, председател на Българския хоров съюз – маестро Славил Димитров, друг именит български музикант – Борислав Йоцов, кларинет, който ще бъде солист на оркестъра на Бургаската опера с концертмайстор Христо Белчев, заедно с чудесните млади певци от Детски хор „Милка Стоева“ с диригент Светла Стоева, ще поднесат своя своебразен духовен дар към проф. Текелиев, който е баща на директора на Държавна опера – Бургас – доц. д-р Александър Текелиев.

В концертната програма ще бъдат представени популярните творби на проф. Александър Текелиев: Концерт за кларинет и оркестър, в изпълнение на Борислав Йоцов и оркестъра на Опера Бургас, и „Морска приказка“, поема за детски хор и симфоничен оркестър, композирана през 1987 г., в изпълнение на Детски хор „Милка Стоева“ и оркестрантите на Бургаската опера.

Маестро Славил Димитров е добре познат на бургаската публика, тази година той дирижира с голям успех спектакъла на операта „Травиата“ от Джузепе Верди през м. март т. год. на сцената на Бургаската опера, когато солисти бяха прекрасните Илина Михайлова, Михаил Михайлов, Александър Крунев, Йоана Кадийска, която спечели първа награда в конкурса „Стоян Попов“, и др. Талантливите млади певци от Детски хор „Милка Стоева“ също не се нуждаят от представяне и за пореден път ще участват в проект на бургаския културен институт.

Билети за концерта /27 октомври, 19 часа, зала на Държавна опера – Бургас/ – на касата на Операта, каса „Часовника“, както и в мрежите на Grabo - https://grabo.bg/burgas/kontzert-0gmkvv4?fbclid=IwAR1pXGWYnUJZ_u3vOtYfX0Ymqj0LzpZYi_nfep2Ct746GFz9v1h7TfobVYU

и Eventim - https://www.eventim.bg/bg/bileti/drzhavna-opera-burgas-zala-opera-burgas-1307136/performance.html?fbclid=IwAR1HAngRitQaT-ckY1ZOiKbAN64FTXzi3rrIx2ZXBOWD-HpavkT0lcEF2_c

За проф. Александър Текелиев:

Проф. Александър Текелиев завършва БДК (дн. НМА “проф. П. Владигеров”) с композиция при проф. В. Стоянов (1968 г.). Работи като отговорен редактор в БНР (1971-76 г.). Специализира композиция и оркестрация в Будапеща при Атила Бозаи (1980 г.) и в Париж при Мишел Филипо (1982 г.). От 1977 г. преподава в ДМА. Професор по композиция и симфонична оркестрация (от 1991 г.). Той е автор на музикално сценични произведения, 2 оратории и други вокално-симфонични творби, симфонии за струнен оркестър и други камерно-инструментални опуси; вокални цикли и художествени песни; много хорови песни, включително детски и юношески песни и вокализи, които са представителен репертоар за българските състави; солови песни за деца; обработки за народен хор; музика към филми и др. Открояваща в музиката му е богатата емоционалност, която определя и използваните различни изразни средства. Над 110 негови произведения са публикувани у нас и в чужбина, 50 са записани на плочи. Произведенията му са изпълнявани във Франция, Италия, Гърция, Япония, Унгария, Португалия, Русия, Украйна, Швеция, Полша, Германия, Австрия, Мексико, Норвегия и др. Носител на национални награди и отличия, сред които; Първа награда за хорови творби на Съюза на българските композитори за 1978 г. (1979), Награда на София за балета „Сянката“ (1985), награда „Проф. Васил Арнаудов“ на Софийския камерен хор „Васил Арнаудов“ (юни 1998), награда „Златен век“ на Министерството на културата (29 ноември 2016) и др.

За диригента:

Славил Димитров е роден през 1972 година в Момчилград. Учи пиано при именитата шуменска педагожка Росица Михайлова. Завършва Държавна музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” със специалност “Хорово дирижиране” през 1995 година при проф. Крум Максимов, а през 1998 година и специалност „Оперно и оркестрово дирижиране” при проф. д-р Иван Бакалов, проф. Иван Вульпе и проф. Васил Казанджиев.

В периода 1986-1999 участва в експерименталния клас по композиция към Държавната Консерватория в Одеса при проф. Георгий Успенски, а от 1991 до 1994 в класа на акад. Александър Райчев.

Носител е на Първа и Голяма награди от радиоконкурса „Братя Стоянови” 1985, 1986 година, Първа награда на World Children Music Festival 1988 в Нагоя - Япония, Голяма награда на Всеросийски Конкурс в Одеса 1989, Трета награда от Първия Конкурс „Проф. Иван Спасов” в Пловдив 1995.

През 2005 година печели три награди от Петия национален конкурс “Пиеса в неравноделни ритми” – (втора, наградата на оркестъра и наградата на публиката). Три пъти е номиниран за награда “World Music” от Международната асоциация по Фолклор в Онтарио – Канада.

Гост диригент на Симфоничвите оркестри в град Сливен и Ниш – Югославия, Оперно-филхармонично дружество – Варна, Държавна Филхармония – Видин. Диригент на Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов“. Председател на Българския хоров съюз.

За солиста:

Борислав Йоцов е роден през 1966 в семейство на известни наши музиканти. Завършва Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров” в класа по кларинет на проф. Сава Димитров, след което специализира в Националната консерватория в Париж при Мишел Ариньон и в Университета „Дюкейн” в Питсбърг, САЩ, при Марк Нучо. Печелил е първи награди в няколко национални конкурса в България и четвърта награда на конкурса „Принц Филип“ в Брюксел. Той е доцент в Националната музикална академия ”Проф. Панчо Владигеров”, преподавател е и в Националното музикално училище ”Любомир Пипков” в София. Имал е десетки солови рецитали и е бил солист на всички симфонични оркестри в България. Концертира в Европа, Америка, Япония, Нова Зеландия. Репертоарът му обхваща разнообразен кръг творби за кларинет и пиано и кларинет и оркестър, много от които изпълнява и записва за първи път в България. През 2004 е избран за ”Музикант на годината” на предаването Allegro Vivace на БНР, през 2005 става носител на „Кристална лира” на СМТДБ като „Инструменталист на годината”. Той е основател на клуб „Студио 5”. Представител е на международната организация на кларинетистите /ICA/ за България. Завършил е и дирижиране в класа на маестро Найден Тодоров в Нов български университет. Борислав Йоцов е артистичен директор и диригент на Нов Симфоничен оркестър.