През това лято се отчита засилен интерес към почивките в Гърция от страна на туроператорите. Цените на нощувките се запазват на нивата от миналата година. Промяна в цените има само за транспортните услуги.

От момента, в който ограниченията, свързани с изискване за сертификати за ваксинация и преболедуване и носенето на маски отпаднаха, българите се насочиха активно към южната ни съседка.

Засилен интерес има и от други високоплатежоспособни пазари.

Анелия Терзиева, управител на туроператор, специализиран в предлагането на дестинация Гърция:

"Хората резервират макар и с доза предпазливост. Всеки иска да пътува. Няма места по хотелите. През май два пъти повече са хората в сравнение с предходната година. През юни ще пътуват три пъти повече хора. За Гърция има много желаещи от Германия и Великобритания. В Северна Гърция се завръща френският пазар, полският. Интересът е огромен".

Тя посочи, че има и масово строителство на хотели, не са малко и тези, които се реновират.

"Тенденциите са към повишаване на качеството на продукта, не само за настаняването. Обръща се внимание върху шума от клубовете след полунощ. Следи се изключително за чистотата".

Заради войната резервациите временно са били спрени, но само за около две-три седмици.

Терзиева подчерта, че проблемът с кадрите не е само в България. "Има недостиг на кадри от най-ниска квалификация до най-висока".

"Цените в Гърция нямат покачване. Но на транспорта ръстът е драстичен", допълни тя.