НБУ и Община Бургас подписаха меморандум за сътрудничество. Под споразумението поставиха подписите си проф. д-р Веселин Методиев, председател на настоятелството на НБУ и кметът на Бургас Димитър Николов. На срещата присъства и проф. д-р инж. Арх. Пеньо Столаров, програмен директор Департамент „Архитектура“ в НБУ и арх. Емил Бурулянов, гл. архитект на Община Бургас.

Идеята е в Бургас да се провеждат различни форми на обучение, които да бъдат част от цялата система от кредити по студентски програми, чрез които се придобива определена образователно-квалификационна степен в НБУ. Коментирани са възможностите за майсторски класове, квалификационни обучения, курсове и други образователни модули.

Първата стъпка в тази посока вече е реализирана чрез проф. Столаров и Департамент „Архитектура“, чийто студенти имат поставени задачи, свързани с архитектурата на Бургас. 12 конкретни локации в града са предизвикали интереса на студентите от НБУ, които разработват проектите си за тях.

„Идеите на младите хора ще бъдат представени пред бургаската общественост“, поясни арх. Бурулянов.

Сред участниците в тази комплексна задача са две момичета от Бургас, които са завършили „Архитектура“ в Лондон и в момента са част от магистърската програма по архитектура в НБУ, разясни проф. д-р Методиев.

„Предстои да се конкретизират кои други области на познанието представляват интерес за Бургас. Продължаващо образование е бъдещето, вече се търсят различни форми на образование, далеч от традиционните форми. И Бургас е отлично място за реализацията им“, каза още проф. д-р Методиев.