Служебното правителство, което назначих, засегна дълбоко интересите на мафията, осветли и пресече много корупционни схеми. Атаката срещу министъра на икономиката Кирил Петков цели да обезсмисли и постави под въпрос легитимността на всички актове на служебния кабинет. Това заяви в отговор на журналистически въпрос днес в София държавният глава Румен Радев.

Президентът открои част от практиките, чрез които са пренасочвани обществени средства: празните язовири, средствата, предплатени за ремонти и строежи на хартия, част от големите кредити на Българската банка за развитие. Румен Радев подчерта, че именно това е политическият залог на атаката срещу министъра на икономиката. „Корупционерите търсят формален юридически повод, за да върнат часовника назад към времето на Борисов, когато те паразитираха върху бюджета“, заяви държавният глава. Румен Радев добави, че по юридическия казус за гражданството на министъра на икономиката ще се произнесат съдиите от Конституционния съд на базата на факти и на отговора от канадска страна.

В отговор на въпрос дали е взел решение на кого ще връчи третия мандат за съставяне на правителство, Румен Радев заяви, че това зависи от протичането на втория цикъл на политическите консултации, който ще приключи днес в президентството. „И на Консултативния съвет за национална сигурност, и на проведените до момента консултации, парламентарно представените партии показват, че ясно разбират всички предизвикателства, пред които е изправена страната“, заяви президентът. Държавният глава призова осъзнаването на проблемите да се пренесе като отговорност и в парламента, за да бъде актуализиран бюджетът, така че да има достатъчно средства за посрещане на кризите, пред които сме изправени.

„Няма място за политиканско увъртане, когато става дума за здравето на българите и за сигурността на границата. Именно по гласуването на актуализацията ще проличи кои партии работят за хората и кои работят за себе си“, заяви Румен Радев.

Президентът посочи също така, че ще бъде крайно безотговорно, ако и 46-ото Народно събрание се разпусне, без да състави редовно правителство, каквото българските граждани очакват, и без да актуализира бюджетът. „Това ще остави следващия служебен кабинет с вързани ръце по време на криза“, подчерта още държавният глава.