Две отлични новини за Бургас носи зам. министърът на енергетиката Жечо Станков. Той в момента пътува към Общината с папка с проект по Норвежката програма, който ще бъде подписан за уличното осветление на 22 улици и булеварди в Бургас. Втората добра новина за бургазлии е, че от 1-ви септември 2022 година Минно- геоложкият университет мести филиала си тук.

„Преди няколко месеца с моя екип бяхме в Норвегия, имахме основна задача да се преборим за средства, които да дойдат в България. Бяхме напривили допитване до бургазлии и нея се включиха групите на шофьорите и на мамите. Казаха, че уличното осветление е важно. Седнахме на масата за преговори с нашите партньори в Норвегия. Първоначално идеята за уличното осветление не им стори много добра. Цял ден преговаряхме. Казах, че е важно, защото това означава сигурност на хората по улиците, спестяване на средства и намаляване на катастрофите. В 22 часа, вече бяхме на улицата, а осветлението на града – работеше, въпреки че бяха белите нощи. Казах, че ние искаме хем да е модерно нашето улично осветление, хем искаме да сложим модерни системи, за да не се налага това осветление да свети тогава, когато грее слънцето, искаме и мониторинг, ако изгори лампа – да се докладва и от Общината веднага да реагират. Така партньорите включиха уличното осветление като тема, но казаха, че трябва да гарантирам, че ще има интерес от Общините. Гарантирах. Като пуснахме програмата – 107 български общини подадоха документи. Бургас беше класиран на второ място. Сега пътуваме към Община Бургас, за да могат норвежките средства да дойдат в община Бургас за 22 улици и булеварди. Не смятаме да спрем дотук“, каза Станков. Според него е справедливо да бъде осветена и най-малката и тясна уличка в града, на всеки да му е светло пред дома.

По втората тема - за Минно-геоложкия университет, зам. министър Станков посочи, че млади хора от цяла България ще идват тук да учат инженерни специалности за природен газ, изграждане на отоплителни инсталации и друг широк набор от специалности, които ще обявим.

„От септември 2022 година в Бургас ще има още млади хора, още инженери. Ще се допитаме до учебните заведения какво очакват да следват децата, за да бъдат развити специалностите.

Ще се допитаме и до регионлани организации от малкия и среден бизнес от какви специалности имат нужда. Няма да има дублиране със сегашните специалности на вузовете.“, добави той.