Даниела Бранимирова е сред най-зареждащите, мотивиращи, всеотдайни и ефективни фитнес и групови инструктори в Бургас. Тя се отдала на това повече от 10 години, като е променила в положителна посока визията и нагласата на много хора. Тя е сертифициран инструктор съм от БАЗФ (Българска Асоциация за здраве и фитнес) от 2012 г. „Това някак си не ми стигаше, исках да знам как се тренира извън България, какви са новостите.Затова започнах да ходя на обучения при едни от най-добрите инструктори в Европа - Хулио Папи, Алесандро Муо, Пер Маркусен, Аня Глушкова, Екатерина Василенко и други.Обученията ми за инструктор за функционални тренировки са от Move on -Румънска Академия за фитнес инструктори. Последното ми обучение ,започна преди 2 години и продължава и сега от ATELIER PILATES – Италия, с учител Max Stohr, за Пилатес инструктор. Бих казала най-добрата школа в Европа. В работата ми ме води желанието и онова прекрасно чувство ,да помогнеш на хората да бъдат по-здрави и да се чувстват добре в тялото си - чрез движение“, казва за себе си Даниела.

Във време, когато много от залите за групови тренировки са затворени заради епидемията от коронавирус, тя продължава да бъде с хората, които тренират при нея, като провежда онлайн тренировки, за да поддържа формата им.

- Заради това, че фитнес залите и много от залите за групови занимания не работят вече два месеца заради мерките срещу коронавируса, а след и дългата поредица от празници, много хора излязоха или поне отчасти загубиха предишната си спортна форма. Как най-лесно, без да се отчайваме и без риск от травми, да се върнем към раздвижване и отстраняване на понатрупаните килограми?

- Ако кажа, че лесно се връща загубена форма, ще излъжа. Не е лесно, но в никакъв случай не е невъзможно или неприятно начинание. Ако вече сте спортували, връщането на формата е по-лесно, защото мускулите имат памет и по-бързо си връщат тонуса. А ако сега сте решили, че е време да започнете, просто трябва да проявите малко повече търпение, за да усетите резултатите. И в двата случая е добре да се започне постепенно, с по-кратки тренировки в бавно или умерено темпо. Ако се започне с 2-3 тренировки седмично е много добро начало. Случва се хората да започват с ежедневни тренировки, заради ентусиазма си. Стресират и преуморяват тялото, ентусиазмът ги напуска след 1-2 седмици и започват да спортуват все по-рядко. И така вместо да има прогрес, се случва обратното или се отказват напълно. С натрупаните килограми е същото. Като цяло грипните сезони не са подходящи за резки промени в храненето. Имунитетът спада, защото създаваме стрес на тялото чрез глад или постоянно мислене какво сме изяли или какво не трябва да ядем. Намалянето на тестени изделия, сладко и газирани напитки винаги води до резултати, но трябва да е постепенно. По-чести хранения, на по малки порции, включване на повече зеленчуци и варива в менюто- е добра стратегия.

- Много от треньорите реагираха на ситуацията и провеждат онлайн тренировки. Може ди упражненията у дома да бъдат достатъчно ефективни и пълноценно да заменят тези в залата?

- С онлайн тренировките може да поддържате форма и тонус, докато отново може да се тренира с инструктор на живо. Хубаво е вече да познавате треньора, който провежда онлайн класа и той да ви казва как трябва да изпълнявате упражненията и къде може да се сбърка. Но тренирането сам в къщи винаги носи рискове -от травми, от това упражненията да не са подходящи за вас, да няма резултати в полза на здравето и в крайна сметка да си губите времето. А и далеч не са така забавни, като тренировките на живо. Ако инструкторът е квалифициран и обучен, той може да реши много здравословни проблеми чрез движение, а не с лекарства. И няма как да това да се случи онлайн.

- Сред въпросите, които най-често си задават хората, които искат да влязат във форма, е колко често и как трябва да редуват тренировките, за да бъдат най- ефективни?

- Най-добре е да се градира с честотата на трениране. Да се започне с 2-3 пъти седмично и постепенно да се увеличават до 4-5 пъти.Стига да се чувствате добре, а не преуморени, е най-добре да стигнем до 7 дни в седмицата. И не, не е много всеки ден по 1 час да се движим предвид, че в останалата част от деня почти нямаме движение. Добре е да се комбинират тренировки от типа body and mind -в по-бавно темпо, в които движенията са осъзнати, с функционални тренировки в по-бързо темпо, при които тренираме и сърцето (най-важният мускул).Така се тренира в Европа от години - с цел здраве! Но изборът на тренировка зависи много от темперамента на човека. И ако примерно бързият тип упражнения са ви неприятни и непосилни, то значи не им е дошло времето. Не ги правете.Тренировката трябва да доставя удоволствие.

- Много хора работят от т.нар. хоум офис, други си останаха у дома заради онлайн обучението на децата, с което движението им е ограничено до минимум. Какви лесни упражнения са най-подходящи за тях?

- Проблемът на т.нар хоум офис чисто физически е, че липсва бюрото и офис стол.За да не страда тялото и неусетно да се появяват възпаления от неправилната стойка, трябва да спазим някой правила при избора на място за работа/учене. При седнало положение бедрата и подбедриците трябва да са под 90° ъгъл или повече, тоест столът да не е нисък. Мястото, което ползваме за бюро трябва да е с височина до слънчевия сплит. Това важи и за учениците. Добре е на всеки час да се протягате, най-естествените движения, които правите, когато ставате от сън, и да ставате от стола. Всички разтягащи упражнения и такива с голям обем на движенията на ставите са много подходящи и безопасни за изпълнение вкъщи. Хубаво е да наблягате на упражнения за гърба от легнало положение по корем. Също да обърнете внимание и на седалищните мускули и мускулите на ръцете. За да ги тренирате вкъщи, може да използвате стол (ставане и сядане) и бутилки с вода за упражнения с ръцете (кръгове, повдигания над главата и т.н).

- Сега е време на вирусни заболявания, не само от коронавирус, полезни ли са за тези хора тренировките с дихателна техника?

- Подходящи са, даже задължителни! Джоузеф Пилатес (създателят на концепцията Пилатес) е казал, че дишането е първото действие, което извършаваме в живота си..и последното. А през целия си живот дишаме мързеливо. Мързеливото дишане превръща дробовете ни в идеално убежище за размножаване на много бактерии.Така че дишането трябва да бъде тренирано. Има най-различни йога техники, които обаче трябва да владеете добре, за да са ви от полза.Това, което в Пилатес правим и може лесно да се прави от всеки, е да вдишаме дълбоко през носа, докато разширим ребрата максимум настрани и повече да не можем да поемаме въздух.След това без да задържаме, издишаме през устата отново докрай, все едно изтискваме мокра кърпа до последната капка вода.Повтаря се няколко пъти и винаги когато се сетим през деня.Така дробовете се "мъчат" да се разширяват повече, да работят повече и да се справят сами, ако има проблем. В момента, в който започнем да се разболяваме от какъвто и да е респираторен вирус и след това , като възстановяване е разумно да тренираме по този начин дробовете.

- Затворените заведения накара много домакини да наблегнат на готвенето и съответно на поемането на по-голямо количество храна, други пък хора наблегнаха на изкуствени хранителни добавки в големи дози, вместо да си ги набавят по естествен път с храненето. Крие ли опасности това?

- Ако хората са започнали повече да избират и приготвят храната си сами, това е страхотно.Така би трябвало да е. Качествена, прясно приготвена храна. Относно количествата - всяка крайност е вредна.Организмът ни не може да се справи с еднократно приемане на голямо количество храна, както често се случва - едно хранене вечер. Не може и да се справи с глада, нито с постоянното ядене. И като не може да се справи започва да страда! Затова трябва да се търси средата - 3-4 хранения на ден, качествена храна - по възможност домашно приготвена! Хранителните добавки са добавки. Не можем да се изхранваме с тях. Те са дотолкова полезни и ни вършат работа, доколкото организмът има някаква липса в момента.Той взима колкото и каквото му е нужно и другото го изхвърля. Другият важен момент е възможността на тялото да обработи и усвои и храната и добавките. Това зависи най-вече от метаболизма - дали работи или "спи". А това пък зависи от движението, то кара метаболизма и всички процеси в тялото да работя добре и нормално.

- Продъжителната тревожност заради вируса и заради несигурните доходи, както и депресията заради изолацията се натрупват вече близо година. Могат ли тренировките да въздействат върху емоционалното и психическо състояние на човек?

- Тренировките въздействат изключително успешно върху емоционалното и психическо състояние. Трудно е да се повярва, когато е само на думи. Но всеки, който е започнал да спортува, е усетил тази полза. Много често се случва хората да идват в залата след тежък работен ден, с някакви лични проблеми, с главоболие, изнервени и т.н. И ако инструкторът си свърши добре работата, задължително си тръгват с усмивка и казват нещо от рода на "Ох,всичко ми мина". След това спят по-спокойно, защото физически са се понатоварили, но по време на тренировката мозъкът се е успокоил, не са мислили за никакви проблеми. Тялото и умът са свързани. И това е магията на нашата работа - чрез знание и желание да въздействаме и на двете-тялото и ума.

- В началото на новата година сме, когато много от нас си дават обещание да променят един или друг навик в себе си. Мнозина си обещават, че ще започнат да спортуват от 1-ви януари, как да запазят тази мотивация, за да не изчезне след първите упражнения? С каква нагласа трябва да започне човек да тренира, за да остане убеден в ползите от движението?

- Мисля, че основната спънка при започването на някакъв вид движение е представата на хората, че следват ужасно тежки физически усилия, изтощение и глад, за да отслабнат евентуално. А всъщност да тренираш може да е много забавно и зареждащо. Тонусът и усещането, че тялото ти не е сковано, а живо и пълно с енергия, е това, което трябва да мотивира хората.Това, че ще бъдат здрави.Това е инвестиция в здравето в момента и занапред. Тялото функционира така, че да бъде здраво и активно и на 70-80годишна възраст. Ние сме тези, които сами нарушаваме фунциите му с обездвижване или неправилно стойка, стрес и т.н. Отслабването и така желаните "плочки " на корема идват като допълнителен резултат на едно приятно преживяване и време, отделено за вас. Когато нещата се случват с удоволствие, резултатите винаги са по-големи. И тук е ролята на инструктора - да направи тренировката забавна и резултатна, да си тръгвате заредени, а не изтощени. Стресът изтощава достатъчно, движението не трябва да го прави, независимо дали сте в групова или индивидуална тренировка, дали сте атлет или никога не сте правили упражнения. Задачата на вашия инструктор е да ви направи по-здрави и да ви мотивира да продължавате и да искате сами да се движите. Наистина препоръчвам хората да отделят време да потърсят, проучат инструктора (групов или индивидуален), когато започват - какъв тип тренировки предлага, какво е учил, каква е квалификацията му, защото от това зависят и здравето и мотивацията ви.