Обединеното кралство вече стартира имунизирането срещу COVID-19 с ваксината, разработена от Pfizer и германската компания BioNTech. Макар и с ефективност от над 95%, сред нейните неудобства е съхраняването в специални фризери при изключително ниска температура – под минус 70 градуса.

Испанският вирусолог Хосе Антонио Лопес разкри пред LaSexta Noche, че "Pfizer работи с лиофилизирана ваксина, която със сигурност ще бъде поемана през носа, което е положителен момент, тъй като няма да е необходимо да се поддържа при екстремно ниски температури", съобщава Dariknews.

Лопес подчерта, че приемането на ваксината през носа "ще означава активиране на по-директната имунна система, която се задейства при заразяване с вируса". По думите му поради това "със сигурност имунният отговор може да бъде по-мощен".

Освен това експертът обясни колко лесно ще бъде съхраняването и транспортирането на такава ваксина, която е в твърдо състояние: "Транспортът и консервацията му ще бъдат по-лесни, тъй като се съхраняват лиофилизирани, ресуспендират и ще бъдат въведени през носа".

По отношение на нейната ефективност той посочи, че "не е известно за колко време ваксината ще ни защити, но това, което знаем, е, че ще ни защити поне толкова дълго, колкото е по време на клиничното изпитване. За да знаем дали ще ни защити за 6 месеца, трябва да изчакаме шест месеца", уточни Хосе Лопес.