Бургазлийката Христина Аврамова загуби съпруга си Димитър Аврамов на 3-ти юли след като е бил лекуван в две бургаски болници – МБАЛ „Сърце и мозък“ и УМБАЛ-Бургас. Димитър Аврамов е познат на старите вестникари в Бургас като част от екипа на печатницата на в. „Черноморски фар“. През последните години жителите на бургаския ж.к. „Славейков“ го виждаха винаги усмихнат, приветлив и пълен с енергия. Сега, останала вдовица, неговата съпруга се обърна към БургасИНФО и през сълзи изказа благодарност към лекарите, които са се грижили за него и с желание да покаже колко е важно отношението в болниците към пациентите и техните загрижени близки.

„ С Митко не сме се делили никога през всичките години, които сме били заедно. Преди седмици се почувства зле и на 20-ти юни постъпи в МБАЛ „Сърце и мозък“ с проблеми в сърцето. Диагнозата му беше остър коронарен синдром. Хората там направиха всичко възможно да му дадат втори живот. През целия престой в болницата лекарите бяха изключително внимателни, разясняваха ми всяка своя стъпка и ми даваха както информация за нужните изследвания и резултатите от тях, така и за състоянието и лечението му. Тези хора направиха много. Искам чрез вас да им благодаря, защото смятам, че това са млади специалисти, които трябва да бъдат оценявани, да бъдат мотивирани и хората да знаят, че в Бургас работят медици, които имат както знания, така и сърца. Благодарна съм от цялати си душа на д-р Б. Николовски, д-р С. Садък, д-р Ф. Фуладваид, д-р Н. Дочева от отделението по Кардиология, както и на целия екип на ОАИЛ. Те ни дадоха надеждата, че животът отново ще се завърне в дома ни. Заради появили се допълнителни проблеми с бъбреците и червата обаче, той трябваше да бъде преместен във Втора хирургия на УМБАЛ-Бургас. Там отношението беше напълно различно. Нито веднъж не чух ясно обяснение за видимо влошаващото се състояние на съпруга ми. Казвах, че той живее втори живот и че трябва особено внимание, но останах нечута. Ръцете му ставаха по-бели от бяла салфетка, но никой не направи нищо, за да обясни каква е причината. След няколко дни го изписаха. Още същия ден, след като се прибра у дома, той беше с висока температура, а малко по-късно почина.

Бях буквално в шок, обадих се в МБАЛ „Сърце и мозък“, лекарят, който ми отговори на телефона веднага си спомни за случая, изказа ми съболезнования и ме покани на разговор. След срещата ни отидох да кажа и в УМБАЛ-Бургас за смъртта на съпруга ми, просто имах нужда да поговоря с лекуващите го лекари. Заварих две от сестрите, които бяха в отделението и докато Митко беше там. Те дори не си спомняха кой е бил пациентът им в 7-ма стая.....С това искам просто да покажа колко е важно как медицинските лица общуват с болните и роднините им. Да бъдем благодарни на тези, които спасяват животи и дано променим поведението на тези, които не влагат в професията си сърце. Защото утре на наше място може да бъде всяко семейство.“, разказаха Христина Аврамова през сълзи.