Най-големият инвеститор в България си остават работещите ни сънародници зад граница. Според данни на БНБ влезлите в страната ни емигрантски пари само за 4 месеца са 400 млн. евро. А пропуснатите ползи за България от липсата на работна ръка се равняват на милиард.
"Тези хора издържат немалка част от българското общество. Те поддържат потреблението и социалния мир. Тези пари поддържат маргинализацията на обществото", коментира журналистът Петър Илиев пред Bulgaria ON AIR.

Финансистът Юлиан Войнов пък отбеляза, че в момент на криза тези пари намаляват, а при бум на икономиката в Европа те влизат в България и подпомагат потреблението.

Топ инвеститорите у нас – българите в чужбина. Пращат по €3,5 млн. на ден

"Немалка част от обществото разчита на тези пари и не си търси работа. Огромната част от тези хора, които работят на Запад, са избрали да отидат там заради ниското заплащане в страната. За миналата година средствата, които идват от работещи в чужбина българи, надвишават преките чуждестранни инвестиции у нас", заяви Войнов.

Според Илиев недостатъчният размер на чуждестранни инвестиции в България се дължи на демографския срив и условията за развиване на бизнес тук. По думите му може с промяна в законодателството да бъде ускорен процесът на събиране на вземанията.

А на въпрос защо не сме привлекателни за инвеститорите икономистите бяха единодушни, че българският пазар не е атрактивен, няма прозрачни условия за работа, няма правна защита на инвеститора.

"Инвеститорът го интересува сигурна съдебна система - че няма да му откраднат предприятието, и на второ място - потребителското търсене в тази страна. Задължително трябва да се говори за реформиране на бизнес средата", посочи още Юлиан Войнов .