Бизнесмени: Не можем да вдигнем заплатите заради високите цени на тока

img

Заради високата цена на индустриалния ток заплатите през тази година няма да могат да достигнат очаквания двуцифрен ръст, заяви Васил Велев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По думите му предприятията, които той управлява, са платили с 10% повече за ток през декември - ако досега, например, се е плащало 100 хил. лв., сега фактурата била с 10 хил. лв. повече. Това неминуемо щяло да доведе до дефицит на производствените мощности.

Велев смята, че в енергийния сектор има държавен картел. „Това е категоричен факт. Подали сме жалба до Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) по този въпрос, на пазара доминират държавните производители с 82% дял, цените, по които продават, са 2 пъти по-високи от референтните, които са направени за бита. Когато на борсата има един доминиращ играч като Българския енергиен холдинг (БЕХ) с трите му дружества, това не е истински пазар. Има монопол на борсата, но КЕВР, кой знае защо, не следи. Цената на борсата всъщност се определя от монополист-продавач“, категоричен е той.

Монополът на БЕХ обаче бил само едната част от проблема. Другата били преференциалните изкупни цени, които получават американските централи. Според Велев, ако не могат да се развалят договорите с тях, това трябва да се поеме от бюджета.

По думите му проблемите не само не се разрешават, но и се изострят. „Инвестиционната среда у нас се влошава - това е факт. Инвестициите намаляват, това го отчита и Европейската комисия в своите доклади. Тук не говорим само за чуждестранните инвестиции, които също намаляват, говорим и за местните инвестиции - това е статистически факт. Въпросът е как да променим тази ситуация“, каза Велев.

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас