Заради високата цена на индустриалния ток заплатите през тази година няма да могат да достигнат очаквания двуцифрен ръст, заяви Васил Велев, председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ).

По думите му предприятията, които той управлява, са платили с 10% повече за ток през декември - ако досега, например, се е плащало 100 хил. лв., сега фактурата била с 10 хил. лв. повече. Това неминуемо щяло да доведе до дефицит на производствените мощности.

Велев смята, че в енергийния сектор има държавен картел. „Това е категоричен факт. Подали сме жалба до Комисията по енергийно и водно регулиране (КЕВР) по този въпрос, на пазара доминират държавните производители с 82% дял, цените, по които продават, са 2 пъти по-високи от референтните, които са направени за бита. Когато на борсата има един доминиращ играч като Българския енергиен холдинг (БЕХ) с трите му дружества, това не е истински пазар. Има монопол на борсата, но КЕВР, кой знае защо, не следи. Цената на борсата всъщност се определя от монополист-продавач“, категоричен е той.

Монополът на БЕХ обаче бил само едната част от проблема. Другата били преференциалните изкупни цени, които получават американските централи. Според Велев, ако не могат да се развалят договорите с тях, това трябва да се поеме от бюджета.

По думите му проблемите не само не се разрешават, но и се изострят. „Инвестиционната среда у нас се влошава - това е факт. Инвестициите намаляват, това го отчита и Европейската комисия в своите доклади. Тук не говорим само за чуждестранните инвестиции, които също намаляват, говорим и за местните инвестиции - това е статистически факт. Въпросът е как да променим тази ситуация“, каза Велев.