Забраната за частни компании да организират лотарийни игри мина на първо четене в парламента.

Предложенията за промяна в закона за хазарта са предложени от Валери Симеонов. Едно от предложенията предвижда само държавният "Български спортен тотализатор" да има право да организира лотарийни игри. Промяната на закона стигна до първо гласуване за по-малко от две седмици, на фона на акциите на прокуратурата в офисите на Васил Божков, който контролира частните лотарии. Информацията съобщава OffNews.

Текстовете бяха подкрепени от 116 народни представители от ГЕРБ и "Обединени патриоти". "Против" гласуваха двама души от БСП. Останалите 68 социалисти и от ДПС се въздържаха.

Лицензи за лотарийни игри имат частните "Национална лотария" и лотария "България", както и държавният тотализатор.

"Не съм се срещал с Божков, не съм говорил с него, не защитавам неговите интереси, но съм притеснен докъде ще стигне това. Ще има тежки последици", предупреди депутатът от БСП Антон Кутев. Според него "държавата действа като организирана престъпна група, която отнема бизнеси".

Съпартиецът му Тодор Байчев добави, че е разговарял с психолози и нито един болен от лотарийна зависимост не е търсил помощ.

Валери Симеонов отговор, че лотарийните игри са най-опасни, защото имат над 50% дял в хазарта. "А и все отнякъде трябва да се започне", добави той и посъветва БСП да внесат предложения.

Този съвет стана повод Антон Кутев да обяви, че между първо и второ четене на закона ще предложи разширяване на обхвата на държавния контрол върху хазарта, като той обхване и казината.

Байчев каза още, че в държавите, в които лотариите се организират от държавата, това е записано в Конституцията, а в българската хазартът не е посочен като дейност, за която е разрешено да има държавен монопол.

Валери Симеонов отговори, че е имало консултации и няма нарушение на Конституцията.

В кулоарите депутати от “Обединени патриоти” допуснаха, че между двете четения ще има още предложения и законът в крайна сметка ще бъде променен сериозно.