В края на февруари или началото на март у нас ще дойде помощник държавен секретар по консулските въпроси на САЩ, за да обсъжда с България отпадането на визите за българи за САЩ. Това стана ясно от думите, както на премиера Бойко Борисов, така на американския посланик Херо Мустафа в началото на стратегическата среща между България и САЩ. За срещата трябваше да пристигне и зам. - държавният секретар Дейвид Хейл, но бил помолен да остане във Вашингтон заради ситуацията в Ирак.

Борисов се надява до година и нещо темата с визите да приключи. И даде за пример падането на визите за Канада, което било и наше предимство. Той припомни, че досега винаги българската страна е поставял въпроса, но на срещата във Вашингтон президента Доналд Тръмп за първи път я е поставил сам.

От коментарите на Борисов стана ясно, че България на днешното заседание ще вземе решени да купи 20 % от терминала за втечнен газ при Александруполис. Отделно от това ще преговаряме със САЩ за преференциални, по-ниски, цени за втечнен газ.

По данните, цитирани от Борисов, за 2019-та България е купила 400 млн. куб.метра американски втечнен газ, а само за януари тази година количествата са 100 млн.куб.метра., а чрез участието ни в терминала за втечнен газ ще се гарантират между 3 и 5 търга за свободния пазар.

Борисов коментира и ситуацията в Ирак и заяви, че ще съобразим с решението на иракския парламент с призив за оттеглянето на войските на НАТО и САЩ от страната. По думите му само мирът може да реши проблема в Близкия изток.

Иначе Херо Мустафа заяви, че САЩ желае силна и просперираща България, а страната ни заслужава най-доброто бъдеще.

Матю Бойс, зам. - помощник държавен секретар, пък увери, че САЩ цени България като приятел и стратегически партньор, а желанието им е да задълбочи сътрудничество си. По думите му целта е България да стане истински газов хъб в региона и да създадем истински енергиен пазар. Той даде да се разбере, че могат да ни помогнет за създаването на енергиен пазар без местни и чужди монополист. „Енергийната сигурност е национална сигурност – общата ни цел е България да стане истински газов разпределител и истински източник на регионална енергийна сигурност.

Без монополисти – местни и чуждестранни, работещи на непазарен принцип", коментира Бойс.