”Алфа Рисърч”: 12% е купеният вот на последните местни избори

img

Огромният брой недействителни бюлетини, младите хора не вярват на политиците и непрозрачността на финансиране на партиите. Това са трите големи проблема, които Асоциация ”Прозрачност без граници” откроява в края на годината, в която българите отидоха два пъти до урните - през пролетта на изборите за Европарламент и през есента за избор на местна власт.

Калин Славов, изпълнителен директор на асоциацията, представи проучването тема "Почтеност в изборния процес и доверие на младите хора в политиката".


След тези изводи следват и препоръки - трябва да се извърши експертна оценка от страна ЦИК на недействителните бюлетини и да се предприемат мерки 15-20% от гласовете на българските граждани да не изчезват.


"Настояваме ЦИК да вземе необходимото решение, което е нейно законово задължение - да направи анализ и да представи доклад и законодателни изменения по отношение на действителните бюлетини", съветва експертът.


По думите му и на последните избори е видно, че СИК отново се оказва слабото звено.


Тези факти сочат и резултатите от проведеното от "Прозрачност без граници" изследване: 46% от анкетираните извеждат като основен проблем неучастието в изборите, 34% - купения вот.


Според Кънчо Стойчев над 60% от партийните бюджети отиват за нерегламентирани практики


"Това значи, че има огромна част от българите, които не вярват, че изборите решават живота им и това е следствие от начина на провеждане на изборите. Този анализ трябва да се направи сега, а не в навечерието на следващите избори", каза Калин Славов.


Втори важен акцент са направените промени във финансирането на политическите партии и драстичното спиране на субсидиите. От тях е последвало, че партиите без гаранции за независимост остават в ръцете на свободния пазар, а това е "размяна на власт срещу пари".


И на трето място - за младите хора "политика" е мръсна дума. Според младите политиците не работят за общественото благо - това смятат 55% от анкетираните, 32% свързват политиката с корупция, а тези цифри обясняват и защо младите напускат страната.


На повече подробности се спря Ваня Нушева от асоциацията. Според нея резултатите от наблюдението в деня на изборите, които са представени в доклад, посочват два факта, върху които трябва да се работи.


1/3 от вота според него е контролиран


1. Изборният туризъм и избирателните списъци


Оказва се, че много малък брой избиратели са в състояние да подменят и променят волята на мнозинството постоянни жители в дадено населено място. Изследване в 265 общини показва, че промените в Закона за гражданската регистрация относно настоящия и постоянния адрес не работят добре, там все още има нерешени проблеми.


Наблюдението по места показва, че се позволява трети лица да регистрират избиратели (например изборите в Кресна) и граждани могат да бъдат пререгистрирани от едно в друго място, без да са информирани.


От "Прозрачност без граници" настояват ЦИК да направи избирателен регистър.


2. Финансирането на политическите партии


Проучването показва, че в регистъра, поддържан от Сметната палата, на местните избори има над 6000 регистрирани участници и 66 партии, броят на регистрираните дарения е 1884, а юридически лица са получавали дарения от 400 и 100 000 лв.


Изследването на асоциацията има наблюдения и в рамките на изборния ден. От тях следва основният извод, че има много силно влияние върху купения и контролирания вот - с акцент върху контролирания.


Не се случвало очакването, че в тъмната стаичка се гласува по съвест


Отразено е също, че има влошаване качеството на работата на секционните комисии - по отношение на боравене с бюлетините и протоколите, а организационните нарушения са над 2/3.


Големият проблем, който се е откроил по време на местните избор, е високият дял на недействителните бюлетини - Видин, Монтана, Разград, Силистра, Габрово, Велико Търново, Ловеч - близо до 20% от бюлетините за общински съветници са били недействителни. Има и места, където стигат 30% недействителните бюлетини - Правец, Бобошево, Монтана - 22%, Чирпан, Котел, Раковски, Септември.


"Това са стойности, които няма как да не предизвикат тревога. Настояваме за анализ на резултатите. Трябва да се отварят чувалите и да се направи анализ на какво се дължат толкова много недействителни резултатите и това не е с цел оспорване на резултатите, а да се предприемат мерки за в бъдеще", обясни Ваня Нушева.

По думите й и на останалите експерти е необходима коренна промяна в начина на администриране на изборния процес - избирането, обучението и боравенето с изборните книжа, да се спре с практиката да се разнасят бюлетини, да се въведе машинно гласуване, оптични скенери за преброяване.


Извод също е, че е имало голямо купуване на гласове - все повече гражданите гласуват под натиск на лидери на местни общности, работодатели и представители на местната администрация.


Стойчо Стойчев доволен, че партийната система отива към балансирана версия


2% от анкетираните са признали, че са гласували срещу заплащане, 3.5%, че са гласували под натиск - от работодатели или партии, а 7% не са дали отговор, което експертите слагат в процента с купуването на гласове.


Така се оказва, че на последните избори 12% от анкетираните в проучването на "Прозрачност без граници" са купени гласове. Данните са от социологическо изследване на "Алфа Рисърч", поръчано от Прозрачност без граници".

Добавете коментар

Електронната Ви поща няма да бъде публикувана. Задължителните полета са маркирани с *

Откажи

0 Коментар

Най-новото

Актуални теми

Трагедията на пътя край Созопол

Масово плажуване до сарая в парк "Росенец"

Мъж по памперс избяга от реанимацията в УМБАЛ Бургас