Районната избирателна комисия в Бургас препрати на прокуратурата сигнали за купуване на гласове в Сунгурларе и Равнец.

И двата сигнала са подадени от областния координатор на ГЕРБ Димитър Бойчев. В жалбата за Сунгурларе са изложени твърдения за това, че по време на изборния ден пред секция 4 в читалище „Просвета 1882“ са забелязани лица, които раздават пари на слизащи от спрян наблизо бус граждани. Твърди се още, че на всяко лице, което ще гласува за определена политическа партия, е давана сума, в размер на 30 лева. Очевидец е посочил лицата, които са раздавали парите. Излагат се твърдения, че с тези действия се извършва нерегламентирана агитация и купен вот. Към жалбата са приложени два броя фотографии. В решението си РИК-Бургас посочва, че отт изложеното в жалбата, се установява, че са налице твърдения за извършване на състави на престъпления по смисъла на НК, поради което жалбата следва да се изпрати по компетентност на Районна прокуратура Карнобат, тъй като РИК - Бургас не е компетентна да вземе становище.

В жалбата за Равнец се казва, че по време на изборния ден местна представителка на ДПС с личния си автомобил пресреща хората и ги извозва до секциите, разположени в ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“. Твърди се още, че по данни на очевидец, извършвала нерегламентирана агитация и имало съмнения за купен вот. Към жалбата са приложени два броя фотографии.

След депозиране на сигнала, член на Районна избирателна комисия Бургас извърши проверка на място, като същият не установи присъствието на жената в близост до ОУ “Св. Св. Кирил и Методий“, както и не бе констатирано там да има очевидци на наведените в жалбата твърдения. Не се установи и извършване на нерегламентирана агитация.

„Следва да се има в предвид, че състава на нарушението по чл. 495, ал. 1 от ИК е с такъв характер, че следва да се ангажира отговорност на конкретно физическото лице, а за да се образува административно - наказателно производство е необходимо да се установи по безспорен начин извършителя на нарушението. От предоставената информация в жалбата не може да се установи кое лице е извършител на нарушението, нито дали и кога е извършено.По отношение на изложеното в жалбата, че има съмнения за „купен вот“, същото представлява твърдение за извършване на престъпление, поради което жалбата се изпраща по компетентност на Районна прокуратура Бургас, тъй като РИК - Бургас не е компетентна да вземе становище”, се казва в решението на РИК.