Искам да гласувам. Знам какво трябва да зачеркна и да пусна. Къде трябва да отида? Така с ентусиазъм посрещаше посетителите в двора на ОУ „Петър Берон” в бургаския кв. Рудник свръхенергичният Илия Стоянов. Мъжът идея нямаше, че днес се провеждат избори за членове на Европейския парламент, но пък настойчиво и с усмивка повтаряше номера на партията в интегралната бюлетина. Илия влезе в секцията, взе бюлетината, но съвсем се обърка, като видя, че на нея не е изписан само заветният номер, а има още много имена и числа.

„Имам основно образование и мога да чета. Хич обаче не я знам тази Европа. Работил съм в Германия, но не знам какво е Европейски парламент. Един турчин от Бургас, който идва с кола тук, ми каза правилното число”, каза Илия, като изобщо не криеше, че вотът му е подсказан.

„Малко съм пил, но пък е весело”, каза Илия, който държеше подробно да отбележи, че няма значение какви избори са днес, но е доволен, че е пуснал хартията с номера.

В трите секции, разположени в основното училище в ромската махала, има една машина за гласуване. Тя обаче остава почти неупотребявана. Към 13ч. в секцията бяха гласували около 30 души от общо над 600 имащи право на глас. От тях само 4 са дали своя вот машинно.

„С машината е далеч по-лесно, но тук хората се плашат от тази техника. Обясняваме им, че няма нищо страшно, но им е трудно да го разберат”, обясниха членове на секционната комисия.

Вотът към този час в махалата е необичайно слаб. В останалите две секции са гласували сътветно 19 от над 600 души и 14 от 400.

Според местни жители активността би могла да се повиши в късния следобед, когато работниците се връщат от строежите в Слънчев бряг.