„От година на година забелязвам намаляване на броя на студентите, изтичане на младите хора. Мария Габриел, която сега за кратко пребивава в България, преди да се върне в Европейския парламент, твърди, че са се върнали повече хора в България. Напротив-напускат ни. Това не са мигранти, това са бегълци от условията на живот и работа в България. Затова ние се борим за бъдещето на нашите деца и внуци и за бъдещето на младите. За мен е късничко да се боря за моето бъдеще, нито ще стана два пъти професор, нито два пъти академик”, заяви в Бургас водачът на листата на „Коалиция за България” проф. Боян Дуранкев. Днес той проведе среща с граждани в БСУ. На нея присъства и кандидатът за евродепутат и областен лидер на АБВ Антон Коджабашев.

Дуранкев каза, че това, за което „Коалиция за България” се бори, е европейски мир, ЕС да има много по-ясна външна политика в налагане на идеята за мир.

„Ние нямаме обща европейска политика. Представете си оркестър от 27-28 музиканти, като всеки изпълнява това, което му е хрумнало в момента, а диригентът се люшка на пръчката, защото страда от тежък ишиас. Предлагаме не всякакви санкции, тъй като в международното право няма такова понятие, има незаконни репарации, които имат бумерангов ефект върху този, който ги налага. Да вземем примера с Русия. Загубихме какви ли не други приятелски отношения. Въпреки че едва ли някой си представя Европа без музика на Чайковски и романите на Толстой. Ние сме за обща европейска политика за сигурност и мир и дейно участие на ЕС в ООН. Няма нормален европеец, който да желае в България и тук в Бургас да има ядрени оръжия и бомби”, заяви Дуранкев. Той засегна и въпроса със заплащането в България.

„Нормално е една медицинска сестра да взима поне два пъти минималната работна заплата, един лекар-три пъти. Не е нормално да е иначе. Предлагаме да въведем данъчна ваканция за всички,които завършват висше образование. 5 години след завършването да не плащат данъци. Няма да пропадне България. И насърчаване на раждаемостта плюс общински жилища с държавно участие. Европейски фонд Бебе-за първо дете 5 хиляди, за второ-10 хиляди, но при отговорно родителство, а не да родиш бебе и го захвърлиш. Това е цял пакет. На мен ще ми дойдат на гости от Германия да наблюдават изборите, хора, които се интересуват какво става в България”, каза още Дуранкев.

Той обясни, че в Европейския парламент би се ориентирал към Европейската лява партия, която е различна от ПЕС.

„Богатството на един народ се определя не от броя на милионерите и милиардерите, а с броя на оставащите в България и детските колички”, каза водачът на листата на „Коалиция за България”.

„Не очаквайте от мен да се борим за повече търговия. Най-ценното което е, националното ни богаство са нашите деца и внуци. Борим се за тяхното бъдеще. 30 години преход, 30 години неизвестност. На мен ми е трудно да го дефинирам. 12 години вече сме членки на ЕС и всеки от нас е получил 7 145 лева от ЕС, пари, с които вможем да направим не магистрали от София до Бургас, а да направим в целия ЕС магистрали. Ние сега направихме най-скъпата магистрала в близкия космос. Няма по-скъпо нещо от българската магистрала. Ние сме рекордьори”, заяви водачът на „Колаиция за България”.