„Изборът за листата на „Коалиция за България” е здрав, защото хората в нея са здрави. В листата на „Коалиция на България” няма да видите плочките на НДК, асансьори в хола, къщи за гости..., защото тук са почтени хора. Всеки от тези 17 в листата, може да обясни всяко свое решение, всяко свое действие и бездействие. Защо да гласуваме? Това е единственото оръжие, което всеки от нас има да променим нещата”, заяви пред жители на Средец лидерът на политическа партия АБВ Румен Петков. Той бе придружаван от кандидата за евродепутат и областен лидер на партията в Бургас Антон Коджабашев.

Тази вечер стана ясно, че АБВ учредява структура в Средец.

„Създаваме структура на АБВ в община Средец. Политиката ни е насочена към хората, а не срещу хората, към националния интерес на България. Тук до момента АБВ не е имало присъствие. Председател ще е Петьо Заберски”, заяви Петков.

„В България хората с колички няма да ги видите, защото не нямат възможност да излязат навън. Тотално неразбиране на проблемите на тези хора. Да не говорим за децата с увреждания - там е тотална трагедия. Не съм опитен в политиката, но при първата възможност, която ми се отдаде, ще задам тези въпроси на много високо ниво. Не знам как ще отговорят обаче, за жалост, нещата в България много трудно могат да се случат. И тези хора до мен ще направят всичко възможно, нещата в България да се променят към добро”, каза Заберски, който самият използва инвалидна количка.

Лидерът на АБВ заяви, че предстоящите избори са важни поради три причини - първо защото следващият период в Европейския парламент ще бъде свързан със сериозно разпределение на бюджетните средства за всяка една от страните.

„С болка го казвам, нашите 17 депутата не свършиха много работа - или мълчаха, или са вредителствали откровено на страната. Трябва да се разбие този извратен двуполюсен модел на поведение - и ГЕРБ, и БСП правят едно и също. Правейки този избор ние трябва да кажем ясно какво искаме от тези евродепутати и те трябва да кажат какви ангажименти поемат. Това е силата, която излъчва интелектуална мощ. Хора, които имат силна научна кариера и реализират този потенциал в страната. Каузата ни е, че България е Европа. Трябва да търсим европейското развитие на България”, каза Петков.

Според него Европа е ключов фактор в диалога за сваляне на санкциите срещу Русия и установяване на нормални отношения.

„Защото от санкциите губим ние милиони евра, губи селското стопанство, губи туризма ни, губим ние малките, не големите. За нас е изключително важно да се каже, че на наша територия няма да се разполагат ядрени оръжия и военни контингенти. Толкова ли не разбираме, че един чужд войник означава, че туристопотокът от Русия ще замине за Италия, Гърция, а ние ще лапаме мухите. Втората битка на Коалиция за България е енергийната сигурност. Големите престъпления в енергийната политика ги направи Иван Костов, защото продаде мариците. Ние заради това сега плащаме толкова скъп ток. И третия въпрос е какво става тези четири месеца- в парламента. БСП обслужва ГЕРБ и то по един много циничен начин. Аз съм питал депутатите-не им ли е неудобно. И те си мълчат. И ние трябва да го кажем на всички. Ние нямаме парите на големите политически партии да сме сутрин и вечер по новините, ние разчитаме на вас”, заяви още лидерът на АБВ.

Спортната легенда и кандидат от листата на „Коалиция за България” Антон Коджабашев направи анализ на спортната ситуация в България.

„Спортист съм почти цял живот. Но аз като спортен човек, спокойно мога да наблюдавам всички процеси, които текат в спорта. Какво се наблюдава в България в момента има един-два спорта, близки до властта, които се толерират много яко, оттам-натакък всичко е под вода. Като се започне от Кубрат Пулев, Ивен Лалова, Григор-чест им прави, че съхраняват в тях българското и се борят за българския флаг. Какво става друго в България-строят се огромни стадиони, огромни зали, всичко това е много добре, но за никого не е тайна защо се строят- заради една дума-комисионна. Имаме зали, нямаме спортисти. Къде отиде България - бяхме четвърта световна сила, а сега сме на опашката. И никой не му пука за това. Слагат се едни министри, които нямат нищо общо със спорта”, каза Антон Коджабашев.

Утре, в 17.00 часа, в Бургаски свободен университет ще се проведе среща с проф. Боян Дуранкев - водач на листата на „Коалиция за България“, председателя на ПП АБВ Румен Петков, кандидата за евродепутат Антон Коджабашев и други кандидати на листата за ЕП от „Коалиция за България“.