Младите в ДПС заслужата доверие, защото не са като другите, които в Брюксел говорят едно, а у нас вършат друго, заяви в Руен лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ.

„Ние не сме като другите да ходят в Брюксел, да говорят едни празни приказки и в България да казват, че искат да ги чуват в Брюксел, но като дойдат тук, да правят точно обратното. Мога да дам 20 такива примера. В Брюксел гласуват решение против омразата, разделението и националистите. Идват в Българи, без да имат нужда от това, включват националистите във властта. Как да им вярват? Двойни стандарти, двоен аршин. Нещо повече – ние като предлагаме същото решение в Народното събрание, те не го подкрепят. Ето такива са. Затова вярват на нашите младежи от ДПС”, заяви Карадайъ. Той присъства на празника по повод 40-годишнината от създаването на общината и представи пред местните жители част от кадидатите в евролистата на партията. Стотиците присъстващи с интерес изслушаха визитката на всеки от кандидатите.

Лидерът на ДПС говори на български, но помоли, ако несъзнателно премине на турски език, да го предупредят, за да не нарушава законодателството. Преди да представи листата Карадайъ честити 40-годишнината на Община Руен и заяви, че месец май е особен за Движението за права и свободи, защото тази година стават 30-години от събитията от 1989г., месецът съвпада и с празника Рамазан, а този май има и още една особеност.

„Преди малко казах, че се провежда предизоборна кампания за европейския парламент. Само че в моята, в нашата България, е забранено да правим предизборна кампания на моя, на нашия език. И затова аз казах, че за предизборната кампания ще говоря на български, но казах и кой забранява нашия, турския език, да си го говорим в нашата България. Ние също имаме вина. 2017-та година някои хора измежду нас се разболяха, дойдоха да ни мътят главите, ей така с лека ръка ние пуснахме 100 000 гласа в реката, в нищото. По този начин на власт дойдоха националистите, но освен това ние имаме и друга вина. От тук присъстващите аз съм убеден, че никой не е гласувал за ГЕРБ, но има и такива измежду нас, които не са тук, но са гласували за тях. Отиват в европарламента с нашите депутати, защитават езиковото многообразие, идват в нашата родина, в нашата България- забраняват нашия език. Ето това им кажете на тези хора, заблудените хора. Получават сила от нашия глас и правят политика срещу нас. С нашите камъни, по нашите глави. Докога?”, запита Карадайъ.

Карадайъ пристигна на честванията за годишнината на Руен с почти половината от кандидатите за евродепутати от листата на ДПС, предвождани от лидера на МДПС Илхан Кючюк. Празникът уважиха и кметът на Сунгурларе Васил Панделиев, както и гости от Турция. За настроението на събралите се хора се погрижи певицата Есил Дюран, която участва активно в мероприятията на ДПС.