На какъв етап са двете тръжни процедури, свързани със строителството и надзора на обходния път на град Камено и кога се очаква да стартират строително-ремонтните дейности? Този въпрос отправи народният представител от ГЕРБ – Бургас Галя Желязкова към министъра на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

От 2014 г. целият тежкотоварен трафик, превозващ гориво, и над 50% от автомобилния трафик от и до Южното Черноморие преминава през Камено. Това е и основната причина за влошаване на технико-експлоатационното състояние на участъците от двата третокласни пътя, представляващи обходния път на Камено.

„Това е изключително важен обект за община Камено и реализирането му ще доведе много позитиви за всички жители. Знаем колко дългоочакван е от всички тях. Не на последно място ще помогне и за привличане на повече инвеститори в общината и региона“, допълни още Желязкова. Реализирането на този проект бе подкрепено от народните представители от ГЕРБ-Бургас, които са настоявали за него в разговори и срещи с представители на МРРБ и АПИ.

С отговора си министър Петя Аврамова увери, че договор с изпълнителя ще бъде подписан в най-кратък срок, с което ще започне и същинската работа по обекта. С решение от март тази година Върховният административен съд реши, че отхвърля жалба за оценка и класиране на участниците в обществена поръчка за избор на изпълнител на проучвателно-проектантски работи и строителство на въпросния обект, Решението не подлежи на обжалване и така се дава „зелена“ светлина за старт на ремонтните дейности.

„Към момента договорът за изпълнение на обществена поръчка е подготвен. Общата стойност за изпълнение на договора е в размер на 1 701 009 лв., осигурени от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“, поясни министър Аврамова.

Срокът за изпълнение на поръчката е 105 календарни дни, считано от датата на подписване на договора. В рамките на този срок фирмата изпълнител следва да извърши както проектиране, така и строителство на обхода.