Престрелки протичат между ГЕРБ и Патриотите на тема кой да бъде следващият премиер. Дни след изказванията на Валери Симеонов, че Бойко Борисов не трябва да е премиер, в ГЕРБ решиха, че е време да бранят лидера си, съобщи Нова телевизия.

„Такива социални експерименти, които се предлагат, са опит за вдигане на цената на малкия партньор. Естествено ние никога не може да забраним на Валери Симеонов с неговите девет депутати да претендира за всичко”, коментира Владислав Горанов.

Тихата опозиция в лицето на Валери Симеонов не отстъпи.

„Ако той не иска да участва и иска да е новият Радан Кънев, това е негово право”, каза още Горанов.

Още преди да са започнали преговорите по същество е ясно - различия има не само за това кой да е премиер.

„Няма конфликт, има дисбаланс между възможности и претенции, което е обичайно”, заяви Горанов.

„Ние сме различни партии. В нашата коалиция сме три партии, ГЕРБ са отделна партия. Нормално е да има различия”, заяви Валери Симеонов. От кадрите се вижда как, виждайки в коридора Радан Кънев, той вика пред десетки микрофони: Радане, объркаха ме с тебе. След което следва от негова страна жест с ръка за повикване, значещ „ела“ и смях.

Ако различията се окажат непреодолими и на финалния етап от преговорите, имало и по-рискован вариант. Но все пак възможност - правителство на малцинството. С депутатите на ГЕРБ и принципната подкрепа на други.

Разговори можело да се водят и с Марешки. След като, по думите на Горанов, "разбрал, че премиерското място е заето и от лявото, се ориентирал към дясното пространство".

Независимо какво ще е правителството - обещават го до Гергьовден. А кой ще е председателят на парламента, след като Цецка Цачева остана извън него? Първите спекулации водят към Димитър Главчев. Именно той заместваше Цачева по време на президентската й кампания.