Кметът на Лозенец Мария Василева, която се оттегли от поста си, направи своя избор, свешено право на всеки е да предпочете децата си пред всякаква друга кауза. Това не означава, че ние се разделяме, тя ще бъде до мен и екипа ми, защото сме приятели. Това каза кметът на Община Царево Георги Лапчев пред БургасИНФО по повод напускането на Мария Василева като кмет на курортното селище Лозенец, което е едно от ключовите по Южното Черноморие (ОЩЕ ВИЖ ТУК).

Царево очаква новият президент Румен Радев да насрочи частични местни избори за нов кмет, като желанието на общинска администрация е те да бъдат 2 в 1 с предстоящия вот за Народно събрание. „Документите са готови, има достатъчни време“, мотивира се Лапчев. Според него дори има повече време, отколкото е необходимо за провеждане на кампания.

„Община Царево е европейска, демократична община и като такава проведохме събрание в Лозенец, на което Мария Василева обясни мотивите си в тяхната истинска цялост. За мен решението й не е изненада, затова застанахме всички зад нейния избори. Декларирахме, че ще съобразим с нейното решение. Бяхме си обещали, че ще го обясним на хората, както и се случи. Никой няма право да й каже, че предава избирателите, които са гласували за нея. Не! Мария Василева беше изключително успешен кмет, с нея минахме през тежки моменти за Лозенец и решихме голяма част от проблемите. Това, че след нейната реч имаше много аплодисменти, показва, че пътят за развитие на Лозенец е правилен. Всички жители се бяха събрали, толкова хора на едно място досега там е нямало“, коментира кметът Лапчев.

Припомняме, че Мария Василева е втори мандат кмет на Лозенец, като е в отпуск по майчинство от лятото на миналата година, когато роди втора рожба. Тогава Общинският съвет в Царево посочи за неин заместник друга дама- Женя Гандиева, която ще управлява населеното място до насрочване на нови избори и има шансове да бъде кандидатът, излъчен от ГЕРБ.

„Тя се справя перфектно, макар че веднага я хвърлихме в бурята. Справи се с разширението на пречиствателната станция, завършването на сезона, със снежните бури. Лозенец може би е единственото място в страната, в което по време на зимните бедствия, нямаше проблеми. Тя издържа стрес-теста, приключи го с отличен. Има много реален шанс тя да е кандидат за кмет, но това тепърва предстои да бъде решено“, добави кметът Лапчев.