„Правителството е слабо. Но големият проблем е, че не се вижда потенциала, нито възможен обрат в политиката на кабинета като цяло, и на отделните министерства. Неадекватност в здравеопазването. Изгубихме шанса да бъдем енергиен център в региона. Дейността на министрите на външните работи и отбраната носи рискове за сигурността на страната и е вредна за България в стратегически план. В икономиката не се случва нищо. Хаосът в МВР е мащабен и не е по силите на министъра да го овладее”. Това обяви лидерът на АБВ Георги Първанов в словото си пред Втората национална конференция на АБВ, която се провежда в зала 3 на НДК, съобщава „24 часа”.

„Досадно много пъти сме критикували остро и тежко и сме искали оставка и уволнение на министри. Преди повече от година поисках сериозен ремонт на кабинета в слабите му места”, напомни лидерът на АБВ.

„Отдавна стана ясно, че АБВ няма ресурси, за да постигнем оздравяване на кабинета, но имаме достойнството да го освободим от присъствието си”, каза Първанов.

„Лимитът на нашите компромиси е окончателно изчерпан”, обяви той. По думите му, отношенията с ГЕРБ, АБВ преминали през няколко етапа. На активен диалог, когато се подготвяла декларацията и споразумението. На пренебрежение и високомерие от страна на ГЕРБ в началото на 2015 г., което предизвика острата му реакция и замразяване на партньорското споразумение. Имаше частично възстановяване на диалог, главно за съдебната реформа, но като цяло отсъстваше чуваемост, разказа лидерът.

На 6-ия месец лимитът на управленските възможности на ГЕРБ е изчерпан, каза Първанов. „Няма да приема на нас да се гледа като на пето колело, като на апендикс”, подчерта той.

Големият проблем за АБВ бил, че отсъства ефективност в работата на кабинета. Основният критерий за отношението ни към правителството винаги е бил доколко този кабинет е добър за България, работещ и да решава проблемите на гражданите и държавата.