ГЕРБ-СДС положи всички усилия от самото начало да има преговори. След вчерашната пресконференция на отсрещната коалиция с обвиненията и твърденията, че Мария Габриел не притежава лидерски качества и не искат да бъдат министри в нейната коалиция, няма предпоставки да продължаваме да водим преговори. Това не са преговори, а рекет. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Рая Назарян, която беше част от преговорния екип за съставяне на нов кабинет.
„Ако някой саботира целия процес по преговорите за съставяне на кабинет, то това са „Продължаваме Промяната – Демократична България”. Те очевидно искат избори”, подчерта тя.
„Предпоставки за продължаване на разговорите, при така развилите се събития, няма. В днешния ден дадохме възможност на ПП-ДБ не просто да се извинят на Мария Габриел, то трябваше да бъде убедително и поднесено с разкаяние, защото това не е държавническо и не е проява на разум”, каза депутатът от ГЕРБ-СДС. Назарян уточни: „Извинение до момента няма. Нещо повече – има потвърждаване на обидните и клеветническите твърдения, които изрекоха по адрес на Габриел”.
Относно имената на министрите, които твърдяха, че нямат представа да са включени в кабинета, Назарян отвърна, че ПП-ДБ са били наясно. „Това са имената, които ние сме обсъждали през последните десет дни. Това са и към настоящия момент действащите министри. Реално, техният акт, на т. нар. отводи, е чиста абдикация”, поясни тя.
Според думите ѝ Катя Панева е предложение на Атанас Атанасов, което е било припознато от Мария Габриел. Рая Назарян обясни, че постът на Тодор Тагарев е бил проблем само първите осем дни. „Накрая те се съгласиха, че ще отстъпят и съответно ще има възможност за ротация на Тагарев с Христо Гаджев”, посочи още тя.
Назарян беше категорична, че Асен Василев повече не може да бъде министър. „Той е негоден да бъде държавник и министър. Ако той е предвиждан в каквато и да е коалиция, ние няма да участваме”, поясни депутатът от ГЕРБ-СДС.