Проява на политическа зрялост и далновидност е ротацията да се случи, смята вицепремиерът и външен министър Мария Габриел. Според нея днешният ден е показал, че правителството може да носи и стабилност. Пред Българската национална телевизия тя заяви, че диалог, прозрачност и откритост са гарант за това.

По отношение на плана за справедлив преход, Мария Габриел подчерта, че посланията в него са ясни и че централите няма да бъдат затваряни преди 2038 година. Според нея в плана е застъпена много ясна стратегия за работните места, прозрачност по отношение на инвеститори и инвестиции.

"Правителството заявява своята готовност да бъдат предоставени компесаторни пакети за хората, които имат нужда от такава помощ", каза още Мария Габриел.

По въпросът с войната в Украйна, Мария Габриел посочи, че страната ни трябва да продължи да помага на Украйна както в политически, така и в хуманитарен и дипломатически план. Според нея тази помощ се цени.

По темата с Шенген, външният министър заяви, че са необходими координирани усилия на всички фронтове.

“Всички институции сме изключително активни. За нас е важно да адресираме резервите на две държави-членки и виждаме, че при Нидерландия има явен напредък, от страна на Австрия трябва да продължим с аргументи, цифри и факти", категорична беше Габриел.